Φιλέτο Μοσχαριού με Σάλτσα Κονιάκ
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
- 6 μικρά ή 3 μεγάλα μοσχαρίσια φιλέτα πάχους 2 cm
- 2 κ.σ. Βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλ. κονιάκ
- 3 φλ. χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ζωμό κοτόπουλου
- 4 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- ½ φλ. γάλα εβαπορέ 7,5% λιπαρά
- 2 κ.γ. μείγμα από δύο πιπέρια, ροζ και πράσινο τριμμένα
- ¼ φλ. γραβιέρα
- 2 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
- 2 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κ.γ. γουόστερ σος
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, γυρίζουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή, και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό για 2 έως 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό και το θυμάρι και βράζουμε μέχρι να μειωθεί σε λίγο πάνω από 1 φλιτζάνι, 15 έως 20 λεπτά.
- Πετάμε τα κλωνάρια του θυμαριού.
- Ανακατεύουμε την κρέμα και τα πιπέρια και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουν.
- Βράζουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί σε 2 φλιτζάνια, περίπου 20 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γραβιέρα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τη γουόστερ σος.
- Όταν το τυρί λειώσει, ελέγχουμε και εάν είναι απαραίτητο ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ή χυμό λεμονιού.
- Με το ραβδομπλέντερ λιώστε ότι έχει απομείνει από το κρεμμύδι και το θυμάρι.
- Λίγο πριν γίνει η σάλτσα αλατοπιπερώστε τα φιλέτα και ψήστε τα είτε στη φωτιά ή στο γκριλ.
- Αφήστε τα 3 λεπτά να ξεκουραστούν και σερβίρετέ τα με τη σάλτσα στο πλάι.
Συνταγή προσαρμογή από το finecooking.com
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/beef-tenderloin-with-cognac-sauce/
3.3.3070