Κοτόπουλο Κούκου Πάκα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Κενυάτικη
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 κιλό στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
  • 150 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και τέσσερα
  • 2 cm φρέσκο τζίντζερ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες στα τέσσερα (η αυθεντική συνταγή απαιτεί 4 πιπεριές τσίλι ή poblano, αλλά εμείς προτιμούμε την ήπια εκδοχή)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
  • ½ κ.γ. κουρκουμά, τριμμένο
  • ½ κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. λεμόνι χυμό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα
  • Ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό πιάτο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Στο μπλέντερ σας, βάλτε το χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το σκόρδο, τις πιπεριές ήπιες ή καυτερές, το αλάτι, το κύμινο, τον κουρκουμά και το κόλιανδρο.
  2. Χτυπήστε, μέχρι να γίνει μία πάστα.
  3. Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και σε ένα μπολ ανακατέψτε τα με ¾ κούπας από την πάστα μπαχαρικών.
  4. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι 5.
  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίξτε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέαστε την υπόλοιπη πάστα μπαχαρικών.
  6. Μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι το χρώμα του να γίνει από έντονο κόκκινο, σκούρο κόκκινο.
  7. Προσθέστε το γάλα καρύδας και την ζάχαρη και σιγοβράστε μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά.
  8. Εν τω μεταξύ, ανάψτε το γκριλ ή το μπάρμπεκιου και ψήστε τα κομμάτια κοτόπουλου για περίπου 10 λεπτά (λιγότερο στο BBQ).
  9. Βγάλτε τα από το φούρνο και ρίξτε τα στη σάλτσα για άλλα 10 λεπτά.
  10. Αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή, μπορείτε να προσθέσετε ¼ φλιτζάνι ζεστό νερό να την αραιώσετε.
  11. Σερβίρετε πάνω από ρύζι μπασμάτι.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από διάφορες στο διαδίκτυο συμπεριλαμβανομένων και των New York Times Cooking
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/kuku-paka-style-chicken/