Μιλιάτσο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
  • 120 γρ. λεπτό σιμιγδάλι
  • 500 ml γάλα
  • 175 γρ. ρικότα ή τυρί κρέμα
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 30 γρ. Βούτυρο
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο και φέρνουμε σε ήπιο βρασμό.
  3. Ρίχνουμε αργά το σιμιγδάλι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
  4. Όταν αρχίσει να δένει, σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  5. Το αφήνουμε στην άκρη.
  6. Στο μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματιστεί ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  7. Ρίχνουμε τη ρικότα ή το τυρί κρέμας σε μικρά κομμάτια.
  8. Χτυπάμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
  9. Ενώ το μίξερ λειτουργεί προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό πορτοκαλιού.
  10. Αργά αργά να αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα του σιμιγδαλιού ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
  11. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 22cm .
  12. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό και να σχηματιστεί ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα στην κορυφή.
  13. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  14. Βάζουμε το επιδόρπιο σε πιατέλα.
  15. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη από πάνω και σερβίρουμε.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από διάφορα sites στο internet και από το Il Cucchiaio d' Argento
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/migliaccio/