Μιλιάτσο
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
- 120 γρ. λεπτό σιμιγδάλι
- 500 ml γάλα
- 175 γρ. ρικότα ή τυρί κρέμα
- 3 αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 30 γρ. Βούτυρο
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο και φέρνουμε σε ήπιο βρασμό.
- Ρίχνουμε αργά το σιμιγδάλι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
- Όταν αρχίσει να δένει, σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματιστεί ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Ρίχνουμε τη ρικότα ή το τυρί κρέμας σε μικρά κομμάτια.
- Χτυπάμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ενώ το μίξερ λειτουργεί προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Αργά αργά να αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα του σιμιγδαλιού ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 22cm .
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό και να σχηματιστεί ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα στην κορυφή.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε το επιδόρπιο σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη από πάνω και σερβίρουμε.
Συνταγή προσαρμογή από διάφορα sites στο internet και από το Il Cucchiaio d' Argento
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/migliaccio/
3.5.3251