Molten Chocolate Cakes

Home / Cake / Molten Chocolate Cakes

55.JPG

Today is my birthday! I am officially 42 years old. I will spare you of all my inner thoughts, fears and resolutions I usually make this day, or every other day as a matter of fact and I will just offer you these little treats, which are absolutely ‘chocolaty’ and decadent.
I found this recipe when I was just browsing the net, before my decision to enter the blogosphere. I discovered these little beauties in Geneve Stewart’s blog back in 2007. They are full of chocolate and you all know that chocolate is one thing I simply cannot resist in my life. I am a chocolate lover, chocoholic and I can go on and give me all the possible names that show how much I love this dark colored goddess.
Well, for this occasion then I couldn’t possibly offer you anything other than these gorgeous lava chocolate cakes. When you eat them, the chocolate just flows in your mouth and feel the intense taste of chocolate. The tea china in my pictures is my grandmother’s and I just love these hand made pieces. They carry a lot of sentimental value for me. Very easy and very tasty, let’s go and make them.
Molten Chocolate Cakes
Ingredients
50 gr. / ½ stick margarine at room temperature
½ cup sugar
340 gr. /12 oz bittersweet chocolate, I used with 53% cocoa
4 large eggs
1/3 cup flour
1 tsp vanilla extract
1 tbsp cognac or brandy
A pinch of salt
6 ceramic molds, lined with parchment paper as shown in the pictures
Instructions
Preheat the oven to 200° C/ 400° F.
Prepare the molds as follows.
First butter them well, then cut parchment paper as shown in the pictures and line their bottom.
Butter the parchment paper as well.
First melt the chocolate either in bain-marie or in the microwave.

Set aside and let cool a little bit.

In your mixer put the margarine and the sugar and mix.
Add the eggs one at a time and mix well after each one is added.
Add the salt, the vanilla extract and the cognac.
Next throw the flour and finally pour the melted chocolate.
Fill the molds with the chocolate batter evenly.
Bake for 10 to 12 minutes.
You can serve them with vanilla ice cream or slightly beaten heavy cream.

They are totally decadent either way I can promise you this!

Molten Chocolate Cakes
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Dessert
Cuisine/ Κουζίνα: International
Ingredients/ Συστατικά
  • 50 gr. / 2 oz. butter at room temperature
  • ½ cup sugar
  • 340 gr. /12 oz bittersweet chocolate, I used with 53% cocoa
  • 4 large eggs
  • ⅓ cup flour
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tbsp cognac or brandy
  • A pinch of salt
  • 6 ceramic molds, lined with parchment paper as shown in the pictures
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat the oven to 200° C/ 400° F.
  2. Prepare the molds as follows.
  3. First butter them well, then cut parchment paper as shown in the pictures and line their bottom. Butter the parchment paper as well.
  4. First melt the chocolate either in bain-marie or in the microwave.
  5. Set aside and let cool a little bit.
  6. In your mixer put the margarine and the sugar and mix.
  7. Add the eggs one at a time and mix well after each one is added.
  8. Add the salt, the vanilla extract and the cognac.
  9. Next throw the flour and finally pour the melted chocolate.
  10. Fill the molds with the chocolate batter evenly.
  11. Bake for 10 to 12 minutes.
  12. You can serve them with vanilla ice cream or slightly beaten heavy cream.
Notes/ Σημειώσεις
Recipe adapted from Geneve Stewart’s blog

Μικρά Κέικ Υγρής Σοκολάτας
 
Αν αρχίσετε δεν θα μπορείτε να σταματήσετε. Είναι επιπέδου εστιατορίου σας το εγγυώμαι! Μην ξεπεράσετε τα 12 λεπτά αλλιώς θα είναι ένα απλό κέικ σοκολάτας. Στις φωτογραφίες τα κεκάκια ψήθηκαν κάτι παραπάνω για να μπορέσω να τα φωτογραφήσω.
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 340 γρ. κουβερτούρα, χρησιμοποίησα με κακάο 53 %
  • 4 μεγάλα αυγά
  • ⅓ φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή 1 βανιλλίνη
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 6 κεραμικά καλούπια, επενδεδυμένα με χαρτί ψησίματος, όπως φαίνεται στις εικόνες
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  2. Προετοιμάστε τα καλούπια ως εξής.
  3. Πρώτα βουτυρώστε τα καλά, μετά κόψτε το χαρτί ψησίματος όπως φαίνεται στις εικόνες και βάλτε το στο κάτω μέρος τους.
  4. Βουτυρώστε και το χαρτί ψησίματος.
  5. Πρώτα λιώστε τη σοκολάτα είτε σε Μπεν Μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  6. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.
  7. Στο μίξερ βάλτε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
  8. Προσθέστε τα αυγά ένα κάθε φορά και αναμείξτε καλά μετά από κάθε ένα που προστίθεται.
  9. Προσθέστε το αλάτι,το εκχύλισμα βανίλιας και το κονιάκ.
  10. Στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι και τέλος ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα.
  11. Γεμίστε τις φόρμες μέχρι λίγο πάνω από τη μέση.
  12. Ψήστε για 10-12 λεπτά.
  13. Μπορείτε να τις σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος.