HAPPY NEW YEAR 2020 AND NEW DECADE!

May all your dreams become true but most of all may you feel loved and happy!

I know it’s been a while since my last post but things at work have started consuming almost all my free time. Plus, I had a severe fracture on my foot that changed completely my schedule and my life. Still my foot is not ok but at least I can walk.

Anyway, I did some cooking these holidays and of course I made a Vasilopita.

In Greece we, Christian Orthodox, have the custom of Vasilopita. Just after the coming of the New Year or the next day the Chief of the family cuts the Vasilopita. Vasilopita is either a cake or a tsoureki. The person who makes this pie, puts a coin inside the pie and whoever wins the coin is the lucky person of the year.

This custom comes from the very beginnings of Christianity. Story says that when Saint Basil was the bishop in Cappadocia in Asia Minor, a Roman Prefect wanted to conquer the place. Saint Basil gathered all the wealth of the people lived in there, to give it as ransom to the Romans, in order not to loot the area. But either because the Prefect had second thoughts, or because of God’s intervention, the place stayed intact. Saint Basil of course didn’t know which item belonged to each person, so he ordered people to make pies and he put all the jewelry and valuable things inside them and distributed them among the community members.

It is a family custom and this year the coin was in father’s piece. He gets to be the lucky this year.

I am giving you the recipe for this Vasilopita which is actually a very nice and tasty cake. Even if you don’t follow the custom you can perfectly make it as a cake for your family or friends.

 

 

Vasilopita 2020
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Dessert
Ingredients/ Συστατικά
  • 250 gr. / 9 oz. Butter
  • 2 cups sugar
  • 6 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • Zest from 1 orange
  • ½ tsp cinnamon
  • ½ tsp nutmeg
  • 5 tbsp cognac or any sweet liqueur
  • 3 tsp baking powder
  • 2 ½ self-rising flour
  • 1 cup milk
  • ½ cup chocolate confetti
  • ½ cup thickly ground almond
  • Confectioner’s sugar for topping
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat oven to 170°C/ 340°F.
  2. In your stand mixer mix the butter and sugar until fluffy.
  3. Add the eggs one at a time trying to incorporate after each egg.
  4. Add the vanilla, zest, cinnamon, nutmeg and the liqueur.
  5. In another bowl mix the flour with the baking powder.
  6. Lower the speed of the mixer to low and start adding flour and milk alternately starting with flour and finishing with it.
  7. Add the almonds and confetti and incorporate them with a spatula.
  8. Butter and flour a round pan with 32 cm / 12 in. diameter and pour the batter.
  9. Bake for about half hour or until the toothpick comes out clean.
  10. Remove, let cool and dust with confectioner’s sugar.
Notes/ Σημειώσεις
Recipe freely adapted from Argiro Barbarigou

 
Βασιλόπιτα 2020
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
  • 250 γρ. Βούτυρο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκαλί
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 5 κ.σ. κονιάκ ή οποιοδήποτε γλυκό λικέρ
  • 3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2½ φλ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. γάλα
  • ½ φλ. Τρούφα σοκολάτας
  • ½ φλ. Χοντρο-αλεσμένο αμύγδαλο
  • Ζάχαρη άχνη για την κορυφή
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Στο μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το λικέρ.
  5. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  6. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ προς τα κάτω και αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι και γάλα εναλλάξ ξεκινώντας με το αλεύρι και τελειώνοντας με αυτό.
  7. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την τρούφα και τα ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
  8. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με 32 cm διάμετρο και ρίχνουμε το μείγμα.
  9. Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
  10. Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή ελεύθερη προσαρμογή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Rate this recipe:  


CAPTCHA Image
Reload Image