Marmalade Cake
Ingredients
1 medium orange
1 lemon
150 gr. / 5 oz. raw almonds
140 gr. / 5 oz. all purpose flour
1 tbsp baking powder
4 large eggs, at room temperature
½ tsp salt
330 gr. / 11.5 oz. sugar
146 gr. / 5 oz. olive oil
For Serving
125 gr. / 4.5 oz. semi sweet chocolate
50 gr. / 2 oz. milk
Instructions
Put the orange and the lemon after you have rinsed them thoroughly in a saucepan and cover with water.
Bring to boil and then reduce heat to low and simmer for 30 minutes, drain and cool them.
Meanwhile, toast the almonds.
Preheat oven to 150° C / 300° F and set a rack in the middle position.
Put the almonds in a baking sheet and bake until lightly golden five to ten minutes.
Put them in the food processor and process until finely chopped.
Set aside and let them cool completely.
Preheat oven to 175° C / 350° F and butter and flour a 24cm / 9 in. spring form pan.
When the fruits are cool, cut the lemon in half and scoop out and discard the pulp and seeds. Cut the orange in half and discard the seeds.
Put the fruits in the food processor and process them until they form a pulp.
In a mixer combine the eggs and the salt.
Mix for a minute and then add the sugar and mix until it becomes pale and foamy.
Fold the flour and baking powder and mix at the lowest speed.
Add the fruits, almonds and oil and mix just until they are incorporated.
Pour the batter into the spring form pan and bake until the knife you insert comes out clean.
I divided the batter in two spring forms and it took me 25 minutes.
Take it out of the oven let it cool a little bit and unmold it.
in the meantime make the ganache by putting the chocolate and milk in a glass bowl and melting it in the microwave oven.
- 1 medium orange
- 1 lemon
- 150 gr. / 5 oz. raw almonds
- 140 gr. / 5 oz. all purpose flour
- 1 tbsp baking powder
- 4 large eggs, at room temperature
- ½ tsp salt
- 330 gr. / 11.5 oz. sugar
- 146 gr. / 5 oz. olive oil
- 125 gr. / 4.5 oz. semi sweet chocolate
- 50 gr. / 2 oz. milk
- Put the orange and the lemon after you have rinsed them thoroughly in a saucepan and cover with water.
- Bring to boil and then reduce heat to low and simmer for 30 minutes, drain and cool them.
- Meanwhile, toast the almonds.
- Preheat oven to 150° C / 300° F and set a rack in the middle position.
- Put the almonds in a baking sheet and bake until lightly golden five to ten minutes.
- Put them in the food processor and process until finely chopped.
- Set aside and let them cool completely.
- Preheat oven to 175° C / 350° F and butter and flour a 24cm / 9 in. spring form pan.
- When the fruits are cool, cut the lemon in half and scoop out and discard the pulp and seeds.
- Cut the orange in half and discard the seeds.
- Put the fruits in the food processor and process them until they form a pulp.
- In a mixer combine the eggs and the salt.
- Mix for a minute and then add the sugar and mix until it becomes pale and foamy.
- Fold the flour and baking powder and mix at the lowest speed.
- Add the fruits, almonds and oil and mix just until they are incorporated.
- Pour the batter into the spring form pan and bake until the knife you insert comes out clean.
- I divided the batter in two spring forms and it took me 25 minutes.
- Take it out of the oven let it cool a little bit and unmold it.
- in the meantime make the ganache by putting the chocolate and milk in a glass bowl and melting it in the microwave oven.
- Spread the chocolate on top of the cake.
- 1 μέτριο πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
- 150 γρ. ωμά αμύγδαλα
- 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 330 γρ. ζάχαρη
- 146 γρ. ελαιόλαδο
- Ξεπλένετε καλά το πορτοκάλι και το λεμόνι.έ
- Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα, τη γεμίζετε με νερό και τη βάζετε να βράσει.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.
- Στο τέλος σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 C.
- Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Ψήνετε για περίπου πέντε με δέκα λεπτά.
- Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.
- Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175 C και τον αφήνετε να ζεσταθεί.
- Κόβετε το λεμόνι στα δύο, αφαιρείτε τη σάρκα και τα κουκούτσια και κρατάτε τη φλούδα.
- Κόβετε το πορτοκάλι στα δύο αφαιρείτε τα κουκούτσια και κρατάτε τη σάρκα και τη φλούδα.
- Τα βάζετε στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε.
- Βάζετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα επίσης στο μπλέντερ αφού το έχετε καθαρίσει και τα σπάτε σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Στο μίξερ σας βάζετε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε για δύο λεπτά.
- Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύετε πολύ απαλά.
- Προσθέτετε τα φρούτα, τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Παίρνετε μία φόρμα του κέικ 24 cm και τη βουτυρώνετε και αλευρώνετε.
- Ρίχνετε το μίγμα του κέικ και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το μαχαίρι που θα βάλετε να βγαίνει καθαρό.
- Εγώ το μοίρασα σε δύο φόρμες και χρειάστηκαν 25 λεπτά για να γίνει.
- Σε ένα γυάλινο μπολ βάλτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και το γάλα και αρχίστε να τα ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή θερμοκρασία σε δόσεις τον 30 δευτερολέπτων.
- Ανάμεσα σε αυτές το βγάζετε και ανακατεύετε.
- Συνήθως αν η σοκολάτα είναι σε θερμοκρασία δωματίου χρειάζονται 3 φορές των 30 δευτ.
- Βγάλτε το κέικ από το φούρνο, ξεφορμάρετε το και απλώστε από πάνω τη σοκολάτα.