Τούρτα Λεμόνι της Λευκοθέας
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ φλ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
- 1 κουτί συμπυκνωμένο γάλα
- 1 κουτί νερό
- 4 κρόκοι αυγών
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- βούτυρο 1 κ.γ. (χρησιμοποίησα μαργαρίνη)
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. νερό
- 1 κ.σ. λευκό ρούμι (αλλά μπορείτε να προσθέσετε ό, τι σας αρέσει)
- 400 γρ.. κρέμα γάλακτος
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- M & M του ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για να δώσετε χρώμα
- Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέστε τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγού, το αλεύρι με το baking powder και το ξύσμα λεμονιού.
- Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί περίπου 29 cm.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για 30 λεπτά περίπου στο χαμηλό επίπεδο του φούρνου.
- Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει με ένα οδοντικό νήμα (ναι, ναι, είδατε σωστά, οδοντικό νήμα χωρίς καμία γεύση) κόψτε την τούρτα σε δύο ίσους δίσκους.
- Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίξτε το αλεύρι και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε 3 κ.σ. κρύο γάλα.
- Βαλτε το υπόλοιπο το γάλα μαζί με το νερό σε μία κατσαρόλα.
- Όταν ζεσταθεί, αλλά δεν βράζει ακόμα, ρίξτε το μείγμα αυγού και ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά, ρίξτε το ξύσμα λεμονιού και μόλις το βγάλετε από την φωτιά, ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο.
- Αφήστε τη να κρυώσει ή βάλτε τη στο ψυγείο ρίχνοντας ακριβώς από πάνω από την κρέμα πλαστική μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
- Πριν την απλώσετε ανακατέψτε τη για να αφρατέψει.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό.
- Βράστε επί 5 λεπτά περίπου και αποσύρετε από φωτιά.
- Ρίξτε το λικέρ.
- Πάρτε μια πιατέλα μεγάλη ώστε να χωράει την τούρτα.
- Πάρτε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι και βάλτε το στην πιατέλα.
- Με ένα πινέλο αλείψτε το με το μισό της ποσότητας του σιροπιού.
- Απλώστε τη μισή από την κρέμα και στρώστε τη ομοιόμορφα.
- Τοποθετήστε το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι.
- Με το πινέλο αλείψτε το με το υπόλοιπο της ποσότητας του σιροπιού.
- Απλώστε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα κρέμας.
- Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Συνταγή της φίλης μου της Λευκής!
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/lemon-torte-di-lefkothea/
3.3.3070