Παστίτσιο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για τον Κιμά
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 200 γρ. κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
Για τη Σάλτσα Μορνέ
  • 5 κ.σ. μαργαρίνη
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 4 φλ. γάλα, ζεστό
  • 1 αυγό
  • ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 400 γρ. ζυμαρικά, πένες ή μακαρόνι νούμερο 5
  • Βούτυρο για το ταψί
  • ½ φλ. παρμεζάνα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βράστε τα ζυμαρικά al dente.
  2. Προσέξτε να μην είναι πάρα πολύ μαλακά, γιατί θα μαγειρευτούν και στο φούρνο.
Για τον Κιμά
  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά.
  2. Στη συνέχεια ρίξτε τον κιμά και σωτάρετε για 3 λεπτά.
  3. Σβήνετε με το κρασί και συνεχίστε να σωτάρετε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί.
  4. Στη συνέχεια προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο τριμμένο, ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για 50 λεπτά.
Για την σάλτσα Μορνέ
  1. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το αλεύρι.
  2. Ανακατεύοντας σωτάρετε για ένα λεπτό ή δύο, και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς.
  3. Ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει και στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το αυγό, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το τυρί.
  4. Βάζετε πάλι στην φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Θα είναι μία ημιπαχύρευστη κρέμα.
  6. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα.
  7. Εάν είναι πολύ αραιή, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό.
  8. Βουτυρώστε ένα πυρέξ ή ένα ταψί και ρίξτε τα ζυμαρικά.
  9. Από πάνω απλώστε τον κιμά.
  10. Πάνω από τον κιμά ρίξτε το ½ φλιτζάνι παρμεζάνας και μετά απλώστε τη σάλτσα Μορνέ.
  11. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C και ψήστε για 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/pastitsio/