Λαχανοντολμάδες
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 μέτριο λάχανο
  • 2 φλ. νερό
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για τους Ντολμάδες
  • ⅓ φλ. ρύζι
  • ½ κιλό αλεσμένο κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 70 γρ. ψωμί (κατά προτίμηση μία ή δύο ημερών)
  • 1 κ.γ δυόσμο, ξερό
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ένα μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
Για τη Σάλτσα Αυγολέμονου
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • ½ κουτί νερό
  • 2 αυγά, χτυπημένα ελαφρά με το σύρμα
  • 1½ φλ. Ζουμί από τους ντολμάδες
  • 2 λεμόνια, το χυμό τους
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πρώτα με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος του λάχανου όπως βλέπετε στις εικόνες και πετάμε το κομμάτι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάχανο και προσθέτουμε νερό.
  3. Τη Βάζουμε στην εστία σε ψηλή φωτιά.
  4. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  5. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  6. Μην σβήσετε την εστία και μην πετάξετε το νερό από την κατσαρόλα, απλά αφήστε το να βράσει αργά σε χαμηλή φωτιά, θα καταλάβετε γιατί σε λίγα λεπτά.
  7. Αρχίστε να ξεφλουδίζετε το λάχανο προσεκτικά, τοποθετώντας τα φύλλα του σε ένα πιάτο.
  8. Τις περισσότερες φορές το λάχανο είναι μαλακό έξω, αλλά καθώς προχωράμε στην καρδιά του, τα φύλλα δεν είναι τόσο μαγειρεμένα και μαλακά.
  9. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο απλά βάλτε το ξανά στην κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσει ξανά.
  10. Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε τον κιμά.
  11. Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε στο νερό.
  12. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα άλλα συστατικά των ντολμάδων.
  13. Πάρτε το ψωμί και στραγγίστε το πολύ καλά από το νερό, έτσι ώστε να γίνει κάτι σαν πολτός. Το προσθέτουμε στο μπολ των συστατικών μαζί και τον κιμά.
  14. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν όλα, όχι περισσότερο από ένα λεπτό.
  15. Παίρνουμε μια χύτρα ταχύτητας, και απλώνουμε στο κάτω μέρος 2 φύλλα λάχανο.
  16. Πάνω σε αυτά τα φύλλα θα τοποθετήσουμε τις ντολμάδες.
  17. Το κάνουμε αυτό, ώστε οι ντολμάδες να μην καούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  18. Παίρνουμε ένα πιάτο, απλώνουμε ένα φύλλο λάχανο με το σκληρό μέρος του μπροστά μας και βάζουμε στην άκρη που είναι κοντά μας μια μικρή μπάλα του κιμά.
  19. Αρχίζουμε να διπλώνουμε ακριβώς όπως στις εικόνες.
  20. Βάζουμε τον ντολμά στη χύτρα ταχύτητας.
  21. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανο.
  22. Όταν τελειώσετε, ρίξτε τα ποτήρια νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  23. Κλείστε τη χύτρα και μαγειρέψτε για 45 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  24. Όταν τελειώσουν, είναι ώρα να φτιάξουμε τη σάλτσα αυγολέμονο.
  25. Πάρτε μια μεσαία κατσαρόλα.
  26. Προσθέστε το γάλα και το νερό και αφήστε να βράσουν.
  27. Ενώ βράζουν προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό από τους λαχανοντολμάδες που βρίσκονται στη χύτρα χύτρα ταχύτητας.
  28. Στη συνέχεια ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει η σάλτσα.
  29. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά-αργά τα αυγά και το λεμόνι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  30. Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα κατευθείαν στη χύτρα ταχύτητας όπου είναι οι ντολμαμάδες και κουνάμε την κατσαρόλα σε γύρους, έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάει σε κάθε ντολμά στην κατσαρόλα.
  31. Οι λαχανοντολμάδες μας είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
  32. σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη χύτρα πίεσης, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία αλλά στην κατσαρόλα.
  33. Σε αυτή την περίπτωση, ενώ οι ντολμαμάδες σιγοβράζουν τοποθετείτε ένα πιάτο πάνω τους όπως φαίνεται στην εικόνα, έτσι ώστε να διατηρηθεί το σχήμα τους.
  34. Θα χρειαστεί μια μέχρι μιάμιση ώρα για να γίνουν.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/lachanodolmades-cabbage-dolmades/