Ελιόψωμο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Ingredients/ Συστατικά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 με 180 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. μαγιά
  • 4 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. ελιές, σε φέτες
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
  2. Ρίξτε το νερό και ξεκινήστε το ανακάτεμα με το γάντζο για περίπου 10 λεπτά έως ότου η ζύμη γίνει μια λεία μπάλα και συγκεντρωθει γύρω από το γάντζο.
  3. Αλείψτε ένα μπωλ με λάδι.
  4. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ζεστό χώρο για μια ώρα.
  5. Αφού έχει περάσει η ώρα ζυμώστε για ένα λεπτό και αφήστε τη για άλλη μία ώρα να φουσκώσει.
  6. Μετά από αυτές τις δύο ώρες χωρίστε τη ζύμη στα δύο και ενσωματώστε τις ελιές, κρατήστε λίγες για να διακοσμήσετε από πάνω.
  7. Ζυμώστε μέχρι οι ελιές να μπουν μέσα στη ζύμη.
  8. Σχηματίστε δύο μπάλες, βάλτε τις ελιές που κρατήσατε και πατήστε λίγο στην κορυφή για να τις ισιώσετε τοποθετήστε τις σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
  9. Αφήστε να φουσκώσουν για ½ ώρα, εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C.
  10. Ψήστε για μισή ώρα ή μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.
  11. Κλείστε το φούρνο και αφήστε τα άλλα δέκα λεπτά μέσα για να στεγνώσουν.
  12. Κόψτε και σερβίρετε.
  13. Πάει πολύ με φετούλα και ντοματούλα!
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/olive-bread-eliopsomo/