Καταίφι με Μήλα, Σταφίδες ή Αμύγδαλα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Ingredients/ Συστατικά
  • 450 γρ. Φύλλο καταιφιού
  • 5 μήλα
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 φλ.αμύγδαλα φιλέ
  • ¾ φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ⅛ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ¾ φλ. νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 200 γρ. λιωμένο και ζεστό βούτυρο
Για το σιρόπι
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 2,5 φλ. νερό
  • Φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
  2. Ρίξτε το χυμό λεμονιού, έτσι ώστε να μην μαυρίσουν.
  3. Ανακατέψτε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα γαρίφαλα σε ένα μικρό μπολ.
  4. Βάλτε ένα βαθύ τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία, προσθέστε το βούτυρο, τα μήλα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το μείγμα της ζάχαρης.
  5. Ρίξτε το νερό και αφήστε να βράζουν μέχρι να γίνουν μαλακά και να απορροφήσουν όλους τους χυμούς τους.
  6. Βγάλτε το καταίφι από τη συσκευασία και χωρίστε το έτσι ώστε να γίνει αφράτο.
  7. Τώρα υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε το γλυκό αυτό. Είτε ως ένα στρούντελ, απλώνοντας το φύλλο και βάζοντας στη μέση τη γέμιση και διπλώνοντας το σαν ρολό, ή χωρίζοντας το σε μερίδες και φτιάχνοντάς το σαν ατομικά καταίφια.
  8. Τοποθετήστε το στρούντελ ή τα μικρά καταίφια σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ρίξτε λιωμένο και καυτό βούτυρο από πάνω.
  9. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ένα βαθύ χρυσό χρώμα.
  10. Όσο το καταίφι ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα συστατικά εκτός από το χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα και βράστε για περίπου 5-8 λεπτά.
  11. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού.
  12. Βγάλτε το καταίφι από το φούρνο, και ρίξτε το ζεστό σιρόπι.
  13. Το αφήνετε να το απορροφήσει.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/kataifi-with-apples-and-almonds-and-the-winners-announcement/