Κουραμπιέδες
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη + αρκετή ακόμη για πασπάλισμα
  • 25 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Ανθόνερο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάλτε τα αμύγδαλα στο φούρνο, πάνω σε λαδόκολλα, και ψήστε στους 160° C, στις αντιστάσεις (όχι στο γκριλ), για 5-7 λεπτά.
  2. Αφήστε τα να κρυώσουν και κοπανίστε τα σε χοντρά κομμάτια βάζοντάς τα ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και χτυπώντας τα με τον πλάστη.
  3. Βάλτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπήστε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ρευστή κρέμα (όσο περισσότερο χτυπάμε το μείγμα, τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες).
  4. Σταματήστε το χτύπημα, ρίξτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά, προσθέτοντας και το ρούμι (ή το κονιάκ).
  5. Το μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό, ελαφρώς κολλώδες, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσετε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά.
  6. Τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ξαναχτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
  7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160° - 170° C.
  8. Παίρνουμε γύρω στα 35 γρ. και πλάθουμε τους κουραμπιέδες.
  9. Βάλτε τους κουραμπιέδες σε σειρές στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
  10. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 20 - 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσατε.
  11. Βγάλτε από το φούρνο και ψεκάστε με ανθόνερο.
  12. Αφήστε να κρυώσουν πολύ καλά.
  13. Βάλτε μπόλικη άχνη σε ένα μπολ και ρίξτε εκεί λίγους-λίγους τους κρύους κουραμπιέδες (αν είναι ζεστοί, θα νοτίσει η άχνη και δεν θα φαίνονται ωραίοι). Φέρτε τους 3 - 4 «βόλτες» μέσα στην άχνη ώστε να καλυφθούν καλά και τοποθετήστε σε μία πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα κάθε στρώση με λίγη ακόμη άχνη.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/kourabiedes/