Σολομός Ποσέ με Σάλτσα Τεριγιάκι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιαπωνέζικη
Ingredients/ Συστατικά
Για το Ποσάρισμα του Σολομού
  • 800 γρ. φρέσκο φιλέτο σολομού ή οποιουδήποτε άλλου ψαριού όπως πέρκα, γλώσσα κ.λ.π.
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 ml νερό
  • 2 κ.σ. Μηλόξιδο
  • ¼ κ.γ. πιπέρι πράσινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μαϊντανό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Σάλτσα Teriyaki
  • ½ φλ. σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζάνι mirin (αν δεν έχετε mirin που είναι ιαπωνέζικο γλυκό κρασί, βάλτε λευκό ξηρό κρασί και αυξήστε τις κουταλιές της ζάχαρης από 3 σε 4)
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Instructions/ Εκτέλεση
Για το ποσάρισμα του Σολομού
  1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το σολομό.
  2. Βάλτε τη φωτιά στην ψηλή θερμοκρασία.
  3. Όταν αρχίσει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία στο μέσο.
  4. Δεν θέλουμε το νερό να βράζει, μόλις να σιγοβράζει.
  5. Προσθέστε το σολομό και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά, ή όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φθάσει στους 55° C.
  6. Βγάλτε το ψάρι από τα υγρά και βάλτε το στην άκρη.
Για τη σάλτσα Teriyaki
  1. Όσο ποσάρεται ο σολομός, μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα teriyaki προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
  2. Βάλτε τα στη εστία και βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  3. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να μειώνεται περίπου άλλα πέντε λεπτά.
  4. Αν δεν έχει δέσι η σάλτσα μέχρι τότε, απλά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας του κορνφλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατέψτε μέχρι να δέσει.
  5. Σερβίρετε το σολομό με τη σάλτσα και μπρόκολο όπως έκανα εγώ ή ρύζι ή ζυμαρικά. Η επιλογή είναι εντελώς δική σας!
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για το ποσάρισμα του σολομού είναι προσαρμογή από το Βαγγέλη Δρίσκα
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/poached-salmon-teriyaki/