Πίτα του Βοσκού
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
- 650 γρ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μικρά κομμάτια τετράγωνα
- 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
- 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
- 5 τοματίνια, κομμένα στα δύο
- 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
- Ένα μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κρασί Μarsala ή οποιοδήποτε γλυκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
- ½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- ¼ κ.γ. κάρδαμο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 2 έως 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες (με τη φλούδα 1,2 κιλά).
- 100 γρ. γάλα εβαπορέ ή ελαφριά κρέμα
- 100 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (ή βούτυρο, χρησιμοποίησα τη μαργαρίνη για λόγω θερμίδων)
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. αλάτι (δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αν θέλετε)
- ½ φλ. τυρί emental (ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί που έχετε)
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά ρίξτε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, τη μελιτζάνα και τα καρότα.
- Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε να σοτάρετε για μερικά λεπτά.
- Ρίξτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι το κοτόπουλο να αλλάξει χρώμα, αλλά να μην είναι πλήρως μαγειρεμένο.
- Ρίξτε τα τοματίνια και συνεχίστε το σωτάρισμα.
- Ρίξτε το κρασί Μarsala και αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι το κρασί να έχει μειωθεί στο μισό.
- Εν τω μεταξύ, κάντε τον πουρέ πατάτας.
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τις καθαρισμένες πατάτες κομμένες στη μέση και βράστε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίστε τις και ρίξτε τις πίσω στην κατσαρόλα.
- Χαμηλώστε τη φωτιά στο 1, βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και αρχίστε να τις λιώνετε.
- Προσθέστε το μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, το τυρί και τα καρυκεύματα. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προθερμάνετε το φούρνο σε 175° C.
- Σε ένα πυρέξ ή σε ένα πήλινο 30 cm X 19 cm ρίξτε το κοτόπουλο, και πάνω από αυτό απλώστε ομοιόμορφα τον πουρέ πατάτας.
- Ψήστε στη μεσαία θέση του φούρνου σας για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι ο πουρές πατάτας να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
- Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και στη συνέχεια κόψτε και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/shepherds-pie-sort-of/
3.2.2124