Πίτα του Βοσκού
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
Για το κοτόπουλο
  • 650 γρ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μικρά κομμάτια τετράγωνα
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 5 τοματίνια, κομμένα στα δύο
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
  • Ένα μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρασί Μarsala ή οποιοδήποτε γλυκό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
  • ½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 2 έως 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τον πουρέ πατάτας
  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες (με τη φλούδα 1,2 κιλά).
  • 100 γρ. γάλα εβαπορέ ή ελαφριά κρέμα
  • 100 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (ή βούτυρο, χρησιμοποίησα τη μαργαρίνη για λόγω θερμίδων)
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. αλάτι (δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αν θέλετε)
  • ½ φλ. τυρί emental (ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί που έχετε)
Instructions/ Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά ρίξτε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, τη μελιτζάνα και τα καρότα.
  2. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε να σοτάρετε για μερικά λεπτά.
  4. Ρίξτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι το κοτόπουλο να αλλάξει χρώμα, αλλά να μην είναι πλήρως μαγειρεμένο.
  5. Ρίξτε τα τοματίνια και συνεχίστε το σωτάρισμα.
  6. Ρίξτε το κρασί Μarsala και αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι το κρασί να έχει μειωθεί στο μισό.
Για τον πουρέ πατάτας
  1. Εν τω μεταξύ, κάντε τον πουρέ πατάτας.
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τις καθαρισμένες πατάτες κομμένες στη μέση και βράστε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στραγγίστε τις και ρίξτε τις πίσω στην κατσαρόλα.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά στο 1, βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και αρχίστε να τις λιώνετε.
  5. Προσθέστε το μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, το τυρί και τα καρυκεύματα. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Συναρμολόγηση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο σε 175° C.
  2. Σε ένα πυρέξ ή σε ένα πήλινο 30 cm X 19 cm ρίξτε το κοτόπουλο, και πάνω από αυτό απλώστε ομοιόμορφα τον πουρέ πατάτας.
  3. Ψήστε στη μεσαία θέση του φούρνου σας για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι ο πουρές πατάτας να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
  4. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και στη συνέχεια κόψτε και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/shepherds-pie-sort-of/