Κοπενχάγη
 
 
Το ελληνικό γλυκό με το δανέζικο όνομα! Δημιουργήθηκε προς τιμήν του τότε βασιλιά Γεώργιου του Α΄ ο οποίος καταγόταν από την Κοπενχάγη και βασίλευσε στην Ελλάδα από το 1863 έως το 1913.
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 12 φύλλα κρούστας (αν το πακέτο περιέχει μονό αριθμό φύλλων μοιράστε τα στα δύο και προσθέστε ένα περισσότερο από κάτω)
  • 500 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 160 γρ. φρυγανιά
  • 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
Για το Σιρόπι
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Χυμό από ½ λεμόνι ή 1 λάιμ
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Γέμιση
  1. Στο μίξερ σας βάλτε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το φτερό μέχρι να γίνουν αφράτα.
  2. Εν τω μεταξύ χτυπήστε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  3. Στο μίγμα κρόκων/ζάχαρης ρίξτε τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κονιάκ και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν
  4. Ρίξτε τη μαρέγκα και ανακατέψτε με το χέρι σιγά-σιγά, μέχρι και αυτή να ενσωματωθεί στο μίγμα.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  6. Πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 38 cm X 30 cm.
  7. Βουτυρώστε το καλά.
  8. Πάρτε ένα φύλλο και απλώστε το στο ταψί.
  9. Βουτυρώστε το.
  10. Βάλτε από πάνω ένα άλλο φύλλο και βουτυρώστε ξανά.
  11. Συνεχίστε έτσι έως ότου χρησιμοποιήσετε τα μισά φύλλα ή τα μισά συν ένα αν ο αριθμός των φύλλων είναι μονός.
  12. Ρίξτε τη γέμιση και απλώστε τη να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  13. Πάνω από τη γέμιση βάλτε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας το κάθε ένα.
  14. Κόψτε σε σχήμα διαμαντιών ή τετράγωνα.
  15. Προσέξτε όταν κόβετε να μην φτάνει το μαχαίρι στα κάτω κάτω φύλλα.
  16. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 30 έως 35 λεπτά ή μέχρι το η επιφάνεια να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα.
Για το Σιρόπι
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βάζουμε να βράσουν.
  2. Βράστε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά.
  3. Περιχύστε με το καυτό σιρόπι στο καυτό γλυκό.
  4. Αφήστε το να μείνει μέχρι απορροφήσει το σιρόπι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από διάφορες πηγές
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/copenhagen/