Ιμάμ Μπαΐλντί
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 6 μικρές μελιτζάνες
  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ φλ. νερό
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • ¾ φλ. χυμό ντομάτας
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
  • ½ κ.γ. αποξηραμένα ρίγανη
  • ¼ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. τριμμένο τυρί
  • 6 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά ένα για κάθε μελιτζάνα
  • Πιπέρι
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πάρτε μία κατσαρόλα, γεμίστε τη με νερό και προσθέστε περίπου 3 κουταλιές της σούπας αλάτι.
  2. Κόψτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και κόψτε τις κατά μήκος, δίνοντας προσοχή να μην τις κόψετε μέχρι κάτω.
  3. Βάλτε τις μελιτζάνες στο αλατισμένο νερό και αφήστε τις για μισή ώρα.
  4. Βγάλτε τις, πλύνετέ τις καλά και σκουπίστε τις.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  6. Αλείψτε τις με λάδι, αλατίστε τις με το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος με τις κομμένες πλευρές να βλέπουν προς τα πάνω.
  7. Ψήστε για 30 λεπτά.
  8. Αφαιρέστε τις και βάλτε τις στην άκρη.
Για τη Σάλτσα
  1. Εν τω μεταξύ κάντε τη σάλτσα.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίξτε περίπου 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
  3. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε να σοτάρετε για ένα λεπτό.
  4. Ρίξτε την πάστα ντομάτας (τοματοπελτέ) διαλυμένη στο ½ φλιτζάνι νερό.
  5. Προσθέστε το χυμό ντομάτας και όλα τα αρωματικά, αλάτι, μπαχαρικά και τη ζάχαρη και σιγοβράστε σε μεσαία/χαμηλή θερμότητα για όσο διάστημα έχετε τις μελιτζάνες στο φούρνο.
  6. Γέμισμα
  7. Μετά το ψήσιμό τους οι μελιτζάνες θα είναι σαν ένα ανοιχτό βιβλίο.
  8. Πάρτε κάθε μία από αυτές, και γεμίστε τη με τη σάλτσα.
  9. Προσθέστε λίγο τυρί πάνω από την ντομάτα και 1 κουταλάκι τριμμένη φρυγανιά πάνω από το τυρί.
  10. Τοποθετήστε ξανά στο φούρνο και ψήστε για άλλα 35 έως 40 λεπτά.
  11. Σερβίρετε με γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/imam-bayildi/