Σπανακόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Πίτα
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 2 κ.σ. άσπρο ξύδι
  • Αλάτι και πιπέρι (χρησιμοποίησα 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι)
  • 100 ml χλιαρό νερό συν 3 κ.σ.
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλλου
Για τη Γέμιση
  • 700 γρ. σπανάκι
  • 5 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 αυγό
  • Ένα μάτσο άνηθο ψιλοκοµµένο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 χούφτα πλιγούρι
  • Ελαιόλαδο για να σωτάρετε τα κρεμμύδια
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πρώτα κάνουμε το φύλλο
Για το Φύλλο
  1. Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίξτε το χλιαρό νερό και τη μαγιά και αφήστε για 5 λεπτά για να διαλυθεί και να αφρίσει.
  2. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το αλεύρι, αφού το κοσκινίσετε.
  3. Κάντε μια τρύπα και ρίξτε το ελαιόλαδο και το αυγό σε αυτό.
  4. Με το γάντζο αρχίστε σιγά-σιγά, να αναμιγνύετε τα συστατικά.
  5. Ρίξτε το γάλα, το ξίδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  6. Συνεχίστε να αναμειγνύετε.
  7. Ρίξτε μέσα τη μαγιά και συνεχίστε το χτύπημα.
  8. Αν δείτε ότι η ζύμη δεν μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από το γάντζο, προσθέστε από τις 3 κουταλιές της σούπας νερό, κουτάλι κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη γύρω από το γάντζο.
  9. Ίσως δεν χρειάζεται και τις 3 κουταλιές της σούπας.
  10. Αφήστε το μίξερ να δουλέψει για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια, δοκιμάστε τη ζύμη, πιέζοντας απαλά το δάχτυλό σας πάνω της.
  11. Αν το βαθούλωμα από το δάχτυλό σας εξαφανίζεται σε 2 έως 3 δευτερόλεπτα, η ζύμη είναι έτοιμη, αν όχι τότε απλά ανακατέψτε λίγο περισσότερο.
  12. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  13. Εν τω μεταξύ, κάνετε τη γέμιση.
Για τη Γέμιση
  1. Πλύντε το σπανάκι και σουρώστε το.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε τα κρεμμύδια, κρεμμυδάκια και άνηθο και σωτάρετε τα μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε το πλιγούρι και το αυγό και ανακατέψτε καλά.
  5. Σε ένα μπολ ρίξτε το ωμό σπανάκι, αφού το έχετε στύψει καλά ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του και κόψτε το με τα χέρια σας.
  6. Σε αυτήν την πίτα δεν σωτάρουμε το σπανάκι το προσθέσουμε ωμό.
  7. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τη φέτα και το αλάτι και ανακατέψτε.
  8. Βάλτε το στην άκρη
  9. Ας κάνουμε τώρα το φύλλο.
  10. Στο πάγκο πάνω στον οποίο θα δουλέψετε τη ζύμη, ρίξτε λίγο λεπτό αλεύρι από καλαμπόκι ή σιμιγδάλι.
  11. Με αυτά τα δύο συστατικά είναι πιο εύκολο να ανοίξει το φύλλο.
  12. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μπάλες τη μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη.
  13. Πάρτε το πλάστη και αρχίστε να ανοίγετε φύλλο ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη μπάλα που θα πάει από κάτω.
  14. Πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί για 25 X 35 cm ή ένα στρογγυλό περίπου 32 cm και λαδώστε το.
  15. Τοποθετήστε το φύλλο στο ταψί.
  16. Το φύλλο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψί και οι πλευρές του να πέφτουν έξω από το ταψί.
  17. Ρίξτε τη γέμιση.
  18. Στη συνέχεια ανοίξτε το δεύτερο φύλλο.
  19. Βάλτε το πάνω από τη γέμιση.
  20. Κόψτε τις άκρες της ζύμης ώστε να καλύπτουν μόνο τη γέμιση από πλευρά σε πλευρά.
  21. Γυρίστε τις πλευρές του κάτω φύλλου που εξέχουν έτσι ώστε να καλύψουν το πάνω φύλλο στις άκρες γύρω-γύρω.
  22. Αλείψτε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
  23. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια.
  24. Τέλος ψεκάστε με λίγο νερό και βάλτε στο φούρνο.
  25. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στο 175° C στο χαμηλότερο μέρος του φούρνου σας για 50 έως 60 λεπτά ή μέχρι τα δύο φύλλα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/spanakopita-with-handmade-phylo/