Γαλακτομπούρεκο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για την Κρέμα
  • 800 ml φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. Κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή μία βανιλλίνη
  • 40 γρ. βούτυρο
Για το Σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 20 γρ. γλυκόζη
  • ½ κιλό φύλλο
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πρώτα κάνουμε το σιρόπι.
  2. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο, την στιγμή που βγαίνει από το φούρνο.
Για το Σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι σε υψηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά από τη στιγμή που φτάνει στο σημείο βρασμού.
  2. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την Κρέμα
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το 700ml γάλα και 50 γρ. ζάχαρη και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουερ και το εκχύλισμα βανίλιας ή τη βανιλλίνη.
  3. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  4. Όταν το γάλα αρχίζει να ζεσταίνεται, παίρνουμε μερικές κουταλιές από αυτό και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύουμε.
  5. Με αυτόν τον τρόπο φέρνουμε το μίγμα στο μπολ στην ίδια θερμοκρασία με το γάλα.
  6. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα αυγού/σιμιγδαλιού ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Βάζουμε πίσω στη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και να συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  8. Βγάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στην άκρη.
  9. Παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 34cmX25cm.
  10. Το βουτυρώνουμε πολύ καλά.
  11. Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί.
  12. Βουτυρώνουμε πολύ καλά.
  13. Βάζουμε ένα άλλο φύλλο πάνω από το πρώτο.
  14. Βουτυρώνουμε επίσης.
  15. Συνεχίζουμε έτσι έως ότου χρησιμοποιήσουμε τα μισά από τα φύλλα κρούστας, ή τα μισά συν ένα αν ο αριθμός των φύλλων είναι μονός.
  16. Ρίχνουμε την κρέμα και απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  17. Πάνω από την κρέμα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και πριν βάζοντας τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και αλείφοντας κάθε φορά με βούτυρο.
  18. Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια προσέχοντας να μην ξεχειλίσει η κρέμα.
  19. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  20. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 50 έως 55 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, ή έως ότου τα φύλλα πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
  21. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο,και αμέσως το περιχύνουμε με το δροσερό σιρόπι από πάνω.
  22. Αφήνουμε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σιρόπι και να κρυώσει.
  23. Κόβουμε και σερβίρουμε!
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από διάφορες πηγές μεταξύ αυτών από τη Μυρσίνη Λαμπράκη και το Στέλιο Παρλιάρο
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/galaktoboureko/