Βενιζελικά
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
- 350 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, τριμμένα σαν χοντρό σιμιγδάλι
- 150 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
- 2 κ.σ. κακάο
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη
- ¼ φλ. Cointreau
- ¼ φλ. κονιάκ
- 350 γρ. βανίλλια υποβρύχιο
- 1 ασπράδι αυγού
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλλιας
- 150 γρ. μπίτερ σοκολάτα 70%
- Σ’ένα μπολ βάλτε τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα, το κακάο, το Cointreau και την άχνη.
- Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγο, λίγο το κονιάκ μέχρι το μίγμα να μοιάζει με λάσπη.
- Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο κονιάκ ή Cointreau ακόμα.
- Πλάθετε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του καρυδιού και τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα.
- Αφήστε να στεγνώσουν για 24 ώρες.
- Σε χαμηλή φωτιά βάλτε το υποβρύχιο σε μπαιν μαρί και ζεστάνετέ το μέχρι να αρχίσει λίγο να αραιώνει.
- Χτυπήστε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε τις σταγόνες λεμονιού.
- Ενσωματώστε στο υποβρύχιο και ανακατέψτε.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.
- Όταν κρυώσει βυθίστε τα βενιζελικά στο γλάσο και αφήστε να καλυφθούν πλήρως.
- Βγάλτε και τοποθετήστε πάνω σε λαδόκολα.
- Όταν στεγνώσει το γλάσο με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόψτε γύρω γύρω, βάλτε τα σε χαρτάκια για σοκολατάκια και σερβίρετέ τα.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε την άχνη, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Βυθίστε τα βενιζελικά και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως και με το γλάσο βανίλλιας.
- Στο φούρνο μικροκυμάτων λιώστε τη σοκολάτα.
- Αφήστε να κρυώσει και να φτάσει στους 35° C.
- Βυθίστε τα βενιζελικά στη σοκολάτα και ακολουθήστε τα ίδια βήματα με παραπάνω.
- Σημείωση: Έκανα και τα τρία γλάσα. Πιο εύκολα μου φάνηκαν το Λευκό Γλάσο 2 και το Γλάσο Σοκολάτας
Συνταγή προσαρμογή από τη Σιμόνη Καφίρη
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/venizelika-or-greek-truffles/
3.2.2124