Κουραμπιέδες
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 250γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι
  • 285γρ ελαιόλαδο
  • 3 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. άρωμα αμύγδαλο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ.σ. ούζο
  • 140γρ.ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα
  • 1000γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • για πασπάλισμα
  • ανθόνερο, ούζο
  • 500γρ. ζάχαρη άχνη
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
  2. Ανακατέψτε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και βάλτε τα στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. (περίπου για 10 λεπτά)
  4. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το άρωμα αμυγδάλου και βανίλιας.
  5. Καθαρίστε τα τοιχώματα και το κάτω μέρος του μπολ και συνεχίστε να χτυπάτε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά.
  6. Προσθέστε το αυγό και το ούζο.
  7. Συνεχίστε το χτύπημα για ένα επιπλέον λεπτό.
  8. Ρίξτε μέσα το μίγμα αλευριού και ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ζύμη με θρύμματα.
  9. Μη ζυμώσετε πολύ τα υλικά.
  10. Πάρτε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη, πλάστε τη σε μια μικρή μπάλα και πατήστε τη ελαφρά ως ότου έχει διάμετρο περίπου 5εκ.
  11. Τοποθετήστε τους κουραμπιέδες σε λαδωμένες λαμαρίνες ή σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας ανάμεσα τους περιθώριο περίπου 2,5εκ.
  12. Ψήστε τους κουραμπιέδες για περίπου 25-30 λεπτά.
  13. Αφαιρέστε από το φούρνο και ψεκάστε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και ούζο, στη συνέχεια βουτήξτε τους σε ζάχαρη άχνη.
  14. Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τους αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  15. Θα παραμείνουν τραγανοί και αφράτοι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
  16. Πασπαλίζουμε με επιπλέον ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή από τη Νεκταρία Πανταζοπούλου
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/christmas-buttery-cookies-kourabiedes/