Μαρμαρίτες
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Πιτάκια
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για την Γέμιση
  • 500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα μοιρασμένη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το Φύλλο
  • 250 γρ. για κάθε χρήση αλεύρι
  • 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1,5 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. άσπρο ξύδι
  • Αλάτι και πιπέρι (χρησιμοποίησα ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και καθόλου πιπέρι)
  • 50 ml χλιαρό νερό συν 1,5 κουταλιά της σούπας αν χρειαστεί
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Γέμιση
  1. Τοποθετήστε την κολοκύθα σε ένα γυάλινο μπολ και βάλτε τη στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 15 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία ή μέχρι να γίνει μαλακή.
  2. Βάλτε τη στο μπλέντερ και κάντε τη πουρέ.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
  4. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί και σοτάρετε για περίπου δύο λεπτά.
  5. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε την μισή ποσότητα τυριού.
  6. Σβήστε την εστία και επιστρέψτε το τηγάνι πάνω της και ανακατέψτε ελαφρά για να λιώσει το τυρί.
Για το Φύλλο
  1. Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίξτε το χλιαρό νερό και τη μαγιά και αφήστε για 5 λεπτά για να διαλυθεί και να αφρίσει.
  2. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το αλεύρι, αφού το κοσκινίσετε.
  3. Κάντε μια τρύπα και ρίξτε το ελαιόλαδο και το αυγό σε αυτό.
  4. Με το γάντζο αρχίστε σιγά-σιγά, να αναμιγνύετε τα συστατικά.
  5. Ρίξτε το γάλα, το ξίδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  6. Συνεχίστε να αναμειγνύετε.
  7. Ρίξτε μέσα τη μαγιά και συνεχίστε το χτύπημα.
  8. Αν δείτε ότι η ζύμη δεν μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από το γάντζο, προσθέστε από τις 3 κουταλιές της σούπας νερό, κουτάλι κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη γύρω από το γάντζο.
  9. Ίσως δεν χρειάζεται και τις 3 κουταλιές της σούπας.
  10. Αφήστε το μίξερ να δουλέψει για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια, δοκιμάστε τη ζύμη, πιέζοντας απαλά το δάχτυλό σας πάνω της.
  11. Αν το βαθούλωμα από το δάχτυλό σας εξαφανίζεται σε 2 έως 3 δευτερόλεπτα, η ζύμη είναι έτοιμη, αν όχι τότε απλά ανακατέψτε λίγο περισσότερο.
  12. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  13. Εν τω μεταξύ, κάνετε τη γέμιση.
  14. Στο πάγκο πάνω στον οποίο θα δουλέψετε τη ζύμη, ρίξτε λίγο λεπτό αλεύρι από καλαμπόκι ή σιμιγδάλι.
  15. Με αυτά τα δύο συστατικά είναι πιο εύκολο να ανοίξει το φύλλο.
  16. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες των 60 γρ.
  17. Με τον πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σε μικρούς δίσκους.
  18. Προσθέστε 1 κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης και απλώστε τη με το κουτάλι να καλύψει τη ζύμη αφήνοντας ένα περιθώριο 2 cm γύρω γύρω.
  19. Ρίξτε 1 κ.σ. τυρί και ενώστε τη ζύμη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο.
  20. Πιέστε για να σφραγίσει η ζύμη.
  21. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/marmarites/