Ελληνική Πίτσα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Βάση
  • 241 γρ. προζύμι κατευθείαν από το ψυγείο
  • 113 γρ. ζεστό νερό της βρύσης
  • 298 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μαγιά
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. ξηρό βασιλικό
  • ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Για πάνω από τη Βάση
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες χωρίς τους σπόρους
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
  • ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ έως 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές, κομμένες σε φέτες
  • 20 ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 270 γρ. τυρί φέτα, κομμένη σε κυβάκια (εγώ χρησιμοποίησα την πολύ μαλακή σαν βούτυρο η οποία έλιωσε πολύ όμορφα και απλώθηκε σε όλη την πίτσα)
  • Ελαιόλαδο
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Βάση
  1. Έκανα τη βάση από την προηγούμενη ημέρα ως εξής:
  2. Βάλτε όλα τα υλικά για τη βάση στο μπωλ του μίξερ και ανακατέψτε με το γάντζο για 7 λεπτά.
  3. Μετά από αυτό το χρόνο μια μαλακή μπάλα κάπως ελαστική και ελαφρώς κολλώδης θα συγκεντρωθεί γύρω από το γάτζο.
  4. Μπορείτε να την τοποθετήσετε είτε σε ένα λαδωμένο γυάλινο μπολ στο για την επομένη, ή μπορείτε να την αφήσετε να φουσκώσει για αρκετές ώρες μέχρι να διπλασιαστεί όγκο σε θερμοκρασία δωματίου. Η επιλογή είναι δική σας.
Για πάνω από τη Βάση
  1. Προθερμένετε το φούρνο στους 200° C.
  2. Μία ώρα με δύο ώρες πριν από το ψήσιμο, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε τα κομμάτια της ντομάτας, το ½ κουταλάκι της ρίγανης, το θυμάρι, το βασιλικό και τη ζάχαρη.
  4. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και αφήστε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου πέντε λεπτά.
  5. Βγάλτε από τη φωτιά και στραγγίστε σε σουρωτήρι.
  6. Πάρτε ένα ταψί ορθογώνιο ή κυκλικό και καλύψτε το με χαρτί ψησίματος.
  7. Έκανα την πίτσα μου ορθογώνια και είχε διαστάσεις περίπου 50 cm.X 30 cm.
  8. Μου αρέσει η ζύμη να είναι λεπτή και έτσι άνοιξα τη ζύμη, όσο περισσότερο μπορούσα.
  9. Αν σας αρέσει η παχιά ζύμη, κάντε τη πιο μικρή σε διαστάσεις.
  10. Ρίξτε από πάνω τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
  11. Προσθέστε τη φέτα, το ½ κουταλάκι ρίγανη, τις πιπεριές και τις ελιές.
  12. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου η ζύμη πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα και τα υλικά από πάνω έχουν ενσωματωθεί.
  13. Βγάλτε από το φούρνο αφήστε τη να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για τη ζύμη είναι προσαρμογή από το King Arthur's Flour
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/greek-style-pizza/