Σαλιγκάρια Φύλλου με Μήλα και Κρέμα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • Ένα πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλα
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 ½ κ.σ. ζάχαρη
  • ½ φλ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα, κομμένα στη μέση
  • Περίπου 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο για το άλειμα των φύλλων
  • 200 γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
Για την Kρέμα
  • 625 ml γάλα
  • ¼ φλ. κρέμα γάλακτος
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή μία βανιλλίνη
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού, ή ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το Σιρόπι
  • 3 φλ, ζάχαρη
  • 2 ½ φλ. νερό
  • Χυμό λεμονιού ή λάιμ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Κρέμα
  1. Καλό είναι την κρέμα να την φτιάξετε είτε από την προηγούμενη ή τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το γάλα, τηνκρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι.
  3. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα για να διαλύθουν τα άλευρα και ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
  4. Όταν το γάλα αρχίζει να γίνεται ζεστό αρχίστε να ανακατεύετε μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.
  5. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη μαργαρίνη, τη βανίλια, το εκχύλισμα από πορτοκάλι και τους κρόκους των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, βάλτε μία μεμβράνη ακριβώς πάνω στην κρέμα να την καλύψει και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.
  7. Βγάλτε μετά τις 3 ώρες ή την επομένη.
  8. Ανακατέψτε για μερικά δευτερόλεπτα για να γίνει η κρέμα αφράτη και πάλι.
Για τα Σαλιγκάρια Φύλλου
  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τα μήλα, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα αμύγδαλα, το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
  2. Βάλτε το στην άκρη.
  3. Πάρτε ένα φύλλο με την μικρότερη πλευρά προς το μέρος σας.
  4. Βουτωρώστε το ελαφρά με αραβοσιτέλαιο.
  5. Πάρτε την πλευρά που είναι κοντά σας και διπλώστε τη στην απέναντί της, ακριβώς όπως διπλώνουμε μια πετσέτα.
  6. Γυρίστε το φύλλο έτσι ώστε πάλι η μικρότερη πλευρά να είναι κοντά σας.
  7. Λαδώστε ξανά.
  8. Ρίξτε μια κουταλιά του μίγματος με τα μήλα και απλώστε το ακριβώς όπως βλέπετε στις εικόνες.
  9. Διπλώστε τα φύλλα σε σωλήνα και στρίψτε τα άκρα, ώστε να σχηματιστεί ένα σαλιγκάρι.
  10. Λαδώστε ένα στρογγυλεμένο ταψί με διάμετρο 30cm.
  11. Βάλτε το σαλιγκάρι στο ταψί.
  12. Κάντε το ίδιο για τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
Προσέξτε: βάζουμε το ταψί σε κρύο φούρνο και ανάβουμε στους 150° C.
  1. Ψήστε για 50 λεπτά ή μέχρι τα σαλιγκάρια είναι χρυσά.
  2. Αφήστε να κρυώσουν κάντε το σιρόπι.
Για το Σιρόπι
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά του σιροπιού και βάλτε να βράσει σε μέτρια/υψηλή θερμότητα.
  2. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει μετρήστε 5 λεπτά και βγάλτε το από τη φωτιά.
  3. Αφαιρέστε το ξυλάκι της κανέλας.
  4. Ενώ το σιρόπι είναι ζεστό, ρίξτε το πάνω από τα σαλιγκάρια και αφήστε τα να ρουφήξουν όσο γίνεται περισσότερο σιρόπι.
  5. Για να τα σερβίρετε βάλτε κάθε σαλιγκάρι σε ένα πιάτο και ρίξτε μια καλή ποσότητα από την κρέμα στην κορυφή.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/phyllo-snails-with-apples-and-cream/