Κοτόπουλο Μαδέρα & Πατάτες της Δούκισσας
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
Για το Κοτόπουλο Μαδέρα
  • 3 μισά στήθη κοτόπουλου
  • 1,5 φλ. ζωμό κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. αλεύρι + μερικό για το αλεύρωμα των φιλέτων
  • 1 φλ. κρασί Μαδέρα
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 30 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τις Πατάτες της Δούκισσας
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Πράσινο πιπέρι
  • 4 κ.σ. γάλα εβαπορέ
  • ⅓ φλ. λιωμένο βούτυρο
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Κοτόπουλο Μαδέρα
  1. Τοποθετήστε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε ένα μπολ και προσθέστε ζεστό νερό να τα καλύψει.
  2. Αφήστε τα εκεί για όσο χρονικό διάστημα ετοιμάζετε το κοτόπουλο.
  3. Κόψτε τα στήθη κοτόπουλου σε φιλέτα.
  4. Κάθε μισό στήθος δίνει δύο φιλέτα συν τη μικρή λωρίδα κρέατος που εξέχει.
  5. Αλευρώστε τα ελαφρά.
  6. Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία, ρίξτε μερικές κουταλιές ελαιόλαδο.
  7. Τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλο και ψήστε έως ότου είναι έτοιμα.
  8. Αφαιρέστε και κρατήστε τα ζεστά.
  9. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια αφού τα έχετε στραγγίσει, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  10. Προσθέστε τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ζωμό κότας και ανακατέψτε.
  11. Αλατοπιπερώστε.
  12. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
  13. Σβήστε με το κρασί Μαδέρα και αφήστε να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά.
  14. Ρίξτε και τα φιλέτα του κοτόπουλου και αφήστε τα να σιγοβράσουν με τη σάλτσα για 5 λεπτά.
  15. Σερβίρετε αμέσως με τις Πατάτες της Δούκισσας.
Για τις Πατάτες της Δούκισσας
  1. Μαγειρέψτε τις πατάτες σε νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στραγγίζετε καλά.
  3. Χρησιμοποιήστε το μύλο λαχανικών για να λιώσετε τις πατάτες ώστε να έχουν μια πιο απαλή υφή. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο που τις λιώνουμε στην κατσαρόλα αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να γίνει ο πουρές λείος χωρίς σβώλους.
  4. Προσθέστε τα αυγά και τη λιωμένη μαργαρίνη.
  5. Αλατοπιπερώστε.
  6. Προσθέστε το γάλα εβαπορέ κουταλιά-κουταλιά έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.
  7. Θέλουμε τον πουρέ, απαλό, αλλά όχι υδαρή.
  8. Με ένα κουτάλι βάζουμε τον πουρέ σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, με φαρδύ στόμιο που σχηματίζει αστέρι.
  9. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και με το κορνέ φτιάχνουμε σαν μικρούς μπεζέδες.
  10. Λιώστε το ⅓ κούπας μαργαρίνη και ραντίστε πάνω από τις πατάτες.
  11. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  12. Ψήστε για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Notes/ Σημειώσεις
Οι συνταγές είναι προσαρμογή από διάφορες πηγές στο internet.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/green-salad-with-orange-pines-and-halloumi-cheese-chicken-madeira-and-duchess-potatoes/