Τάρτα Λεμόνι Σοκολάτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
Για την Τάρτα
  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 65 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη κατευθείαν από το ψυγείο, κομμένη σε κύβους
  • 1 αυγό
Για τη Μους Σοκολάτα
  • 200 γρ. σοκολάτα 60% κακάο
  • 120 γρ. γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Για την Κρέμα Λεμονιού
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ⅓ έως ½ φλ. χυμό λεμόνι (ανάλογα με το πόσο ξινό σας αρέσει)
  • 60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ½ έως 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (ανάλογα με το πόσο ξινό σας αρέσει)
  • Φράουλες, σμέουρα και τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Τάρτα
  1. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ σας και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  2. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για μία ώρα να ξεκουραστεί.
  3. Βγάλτε από το ψυγείο.
  4. Με τον πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε έναν κύκλο, αρκετά μεγάλο για να καλύψει τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας με αποσπώμενα πλαινά με 25cm διάμετρο.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  6. Σκεπάστε τη ζύμη με λαδόκολλα και γεμίστε τη με φασόλια ή φακές ώστε η ζύμη να μην ανέβει.
  7. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά.
  8. Βγάλτε από το φούρνο και αφαιρέστε τα φασόλια.
  9. Βάλτε ξανά στο φούρνο και ψήστε για άλλα 5 έως 10 λεπτά.
  10. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς.
Για την Κρέμα Λεμονιού
  1. Πάρτε μία κατσαρόλα και γεμίστε το ⅓ με νερό.
  2. Βάλτε στην εστία σε μεσαία/χαμηλή φωτιά.
  3. Στην κορυφή, τοποθετήστε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ προσέχοντας το κάτω μέρος να μην ακουμπάει το νερό.
  4. Σε αυτό το μπολ βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
  5. Αρχίστε να ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι από το υγρό να γίνει σφιχτή σαν πουτίγκα, περίπου 10 λεπτά ή έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 75° C.
  6. Αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα και προσθέστε το βούτυρο και το ξύσμα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Αφήστε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια καλύψτε τη με μια μεμβράνη, ακριβώς πάνω από την κρέμα για να μην κάνει κρούστα.
  8. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες ή όλο το βράδυ.
Για τη Μους Σοκολάτα
  1. Βράστε το γάλα.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
  3. Ενσωματώστε και βάλτε στην άκρη.
  4. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
  5. Σιγά-σιγά, προσθέστε το στο μίγμα σοκολάτας και ενσωματώστε.
  6. Αν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη.
  7. Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση
  1. Προσεκτικά βγάλτε την τάρτα από το ταψί και τοποθετήστε τη σε μια πιατέλα.
  2. Αδειάστε τη μους σοκολάτας και με μια σπάτουλα ισιώστε.
  3. Προσθέστε από πάνω την κρέμα λεμονιού και πάλι με μια σπάτουλα ισιώστε, φροντίζοντας να μην αναμιχθεί με τη σοκολάτα.
  4. Γαρνίρετε με τις φράουλες, τα σμέουρα και την καρύδα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη της τάρτας προσαρμογή από το Στέλιο Παρλιάρο
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/lemon-chocolate-tart/