Τάρτα Λεμόνι Σοκολάτα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. κακάο σε σκόνη
- 65 γρ. άχνη ζάχαρη
- 80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη κατευθείαν από το ψυγείο, κομμένη σε κύβους
- 1 αυγό
- 200 γρ. σοκολάτα 60% κακάο
- 120 γρ. γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά
- 1 φλ. ζάχαρη
- ⅓ έως ½ φλ. χυμό λεμόνι (ανάλογα με το πόσο ξινό σας αρέσει)
- 60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- ½ έως 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (ανάλογα με το πόσο ξινό σας αρέσει)
- Φράουλες, σμέουρα και τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα
- Βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ σας και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για μία ώρα να ξεκουραστεί.
- Βγάλτε από το ψυγείο.
- Με τον πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε έναν κύκλο, αρκετά μεγάλο για να καλύψει τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας με αποσπώμενα πλαινά με 25cm διάμετρο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
- Σκεπάστε τη ζύμη με λαδόκολλα και γεμίστε τη με φασόλια ή φακές ώστε η ζύμη να μην ανέβει.
- Ψήστε για περίπου 15 λεπτά.
- Βγάλτε από το φούρνο και αφαιρέστε τα φασόλια.
- Βάλτε ξανά στο φούρνο και ψήστε για άλλα 5 έως 10 λεπτά.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς.
- Πάρτε μία κατσαρόλα και γεμίστε το ⅓ με νερό.
- Βάλτε στην εστία σε μεσαία/χαμηλή φωτιά.
- Στην κορυφή, τοποθετήστε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ προσέχοντας το κάτω μέρος να μην ακουμπάει το νερό.
- Σε αυτό το μπολ βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
- Αρχίστε να ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι από το υγρό να γίνει σφιχτή σαν πουτίγκα, περίπου 10 λεπτά ή έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 75° C.
- Αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα και προσθέστε το βούτυρο και το ξύσμα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αφήστε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια καλύψτε τη με μια μεμβράνη, ακριβώς πάνω από την κρέμα για να μην κάνει κρούστα.
- Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες ή όλο το βράδυ.
- Βράστε το γάλα.
- Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
- Ενσωματώστε και βάλτε στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
- Σιγά-σιγά, προσθέστε το στο μίγμα σοκολάτας και ενσωματώστε.
- Αν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη.
- Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
- Προσεκτικά βγάλτε την τάρτα από το ταψί και τοποθετήστε τη σε μια πιατέλα.
- Αδειάστε τη μους σοκολάτας και με μια σπάτουλα ισιώστε.
- Προσθέστε από πάνω την κρέμα λεμονιού και πάλι με μια σπάτουλα ισιώστε, φροντίζοντας να μην αναμιχθεί με τη σοκολάτα.
- Γαρνίρετε με τις φράουλες, τα σμέουρα και την καρύδα.
Συνταγή για τη ζύμη της τάρτας προσαρμογή από το Στέλιο Παρλιάρο
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/lemon-chocolate-tart/
3.2.2124