Σατονάδα ή Σατό
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Σαλάτα
Cuisine/ Κουζίνα: Ισπανική
- 1 ώριμη ντομάτα
- 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
- 2 κόκκινες πιπεριές ή δύο nyoras
- 20 αμύγδαλα ασπρισμένα
- 20 φουντούκια, ανάλατα
- 1 φέτα ψωμί
- Αλάτι, πιπέρι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι ή οποιαδήποτε άλλο ξύδι
- ¼ κ.γ. πάπρικα
- Μπορείτε να προσθέσετε επίσης μια πιπεριά τσίλι για να το κάνετε πιο καυτερό αλλά αυτό είναι εντελώς προαιρετικό
- 1 Αντίδι ή 1 σαλάτα
- 150 γρ. αλμυρό μπακαλιάρο
- 150 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
- 5 φιλέτα αντσούγιας
- 6 πράσινες ελιές
- 6 ελιές Καλαμών
- Μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα Romesco νωρίτερα, ακόμη και από την προηγούμενη ημέρα.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Πάρτε την ντομάτα, τοποθετήστε τη ανάποδα, και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε ένα σταυρό 1cm βαθύ.
- Με αυτόν τον τρόπο, μετά το ψήσιμο, θα μπορέσετε να την ξεφλουδίσετε πολύ εύκολα.
- Πάρτε μια κατσαρόλα και βάλτε την ντομάτα με το σταυρό προς τα πάνω, τις σκελίδες σκόρδο ως έχουν με τη φλούδα τους και τις πιπεριές.
- Ψήστε για περίπου μισή ώρα.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρετε τη φέτα ψωμιού, μέχρι να γίνει τραγανή.
- Αφαιρέστε και βάλτε τη στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέστε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια να σωταριστούν για λίγα λεπτά.
- Να είστε προσεκτικοί γιατί καίγονται πολύ εύκολα.
- Αφαιρέστε και βάλτε τα στην άκρη.
- Βγάλτε το ταψι με τα λαχανικά από το φούρνο.
- Πάρτε ένα πλαστικό δοχείο με όγκο περίπου 500 ml.
- Ξεφλουδίστε τη ντομάτα, αφαιρέστε το κοτσάνι και βάλτε τη στο δοχείο.
- Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδο και προσθέστε τις στο δοχείο.
- Καθαρίστε τις πιπεριές, αφαιρέστε τα κοτσάνια, και προσθέστε τις στο ίδιο δοχείο.
- Χοντροκόψτε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και προσθέστε τα επίσης.
- Κόψτε τη φέτα ψωμιού σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα και αυτά.
- Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Ρίξτε το λάδι και το ξίδι.
- Με ένα μπλέντερ χειρός χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν όλα μια κόκκινη σάλτσα.
- Αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως, βάλτε τη στην άκρη μέχρι να κάνετε τη σαλάτα.
- Εάν θα τη χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα, φυλάξτε τη σε ένα γυάλινο δοχείο και βάλτε τη στο ψυγείο.
- Δύο ημέρες προτού να κάνετε τη σαλάτα, βάλτε τον αλατισμένο μπακαλιάρο να ξαλμυρίσει.
- Αλλάζετε το νερό κάθε οκτώ ώρες.
- Μετά την περίοδο αυτή, το ψάρι είναι έτοιμο να καταναλωθεί.
- Σε ένα μικρό τηγάνι σωτάρετε το μπακαλιάρο για 1 λεπτό.
- Πλύνετε τα φύλλα της σαλάτας ή του αντίδιου και βάλτε τα σε ένα μεγάλο πιάτο.
- Προσθέστε το μπακαλιάρο, τον τόνο, τις ελιές και τις αντζούγιες.
- Ρίξτε από πάνω λίγη σάλτσα Romesco.
- Ανακατέψτε και σερβίρετε.
Η συνταγή είναι αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας στο internet
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/xatonada-or-xato/
3.2.2124