Τούρτα Καραμέλα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
- 1 τσέρκι ή ταψί στρογγυλό με αποσπώμενα πλαινά 22cm.
- 1 παντεσπάνι τουλάχιστον 22 cm.
- ½ φλ. γάλα
- 1 κ.σ. λευκό ρούμι
- ¼ φλ. κορν φλάουρ
- ½ φλ. ζάχαρη
- 4 κρόκους αυγών
- 2 φλ. πλήρες γάλα
- 2 κ.σ. νερό
- 1 φασόλι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος και παίρνουμε τους σπόρους ή 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
- 200γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
- 120 γρ. γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 φλ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. νερό
- 78 γρ. βούτυρο
- ¼ φλ. γάλα
- ¼ φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- Βάλτε το κορνφλάουρ και το ¼ φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μέτριο μπολ και ανακατέψτε.
- Προσθέστε τους κρόκους των αυγών και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
- Ρίξτε ½ φλιτζάνι γάλα και ανακατέψτε.
- Τοποθετήστε το άλλο ¼ φλιτζανιού ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε.
- Ανοίξτε το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήστε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν χωρίς ανακάτεμα μέχρις ότου η ζάχαρη πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα.
- Προσεκτικά ρίξτε το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να δέσουν.
- Προσθέστε τους σπόρους της βανίλιας ή το απόσταγμα.
- Ανακατέψτε και επιστρέψτε το πίσω στη φωτιά και σιγοβράστε.
- Ρίξτε το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας στο μείγμα κορν φλάουρ/αυγού ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίξτε το πίσω στην κατσαρόλα.
- Βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει λείο και σφιχτό και να λιώσει η καραμέλα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε για ένα λεπτό.
- Μεταφέρετέ το σε ένα μπολ.
- Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα.
- Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή 2 ημέρες.
- Πριν το χρησιμοποιήσετε ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα να αφρατέψει.
- Βράστε το γάλα.
- Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
- Ενσωματώστε και να βάλτε στην άκρη να κρυώσει.
- Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
- Σιγά-σιγά, προσθέστε το στο μίγμα σοκολάτας και ενσωματώστε.
- Αν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη.
- Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
- Πριν το χρησιμοποιήσετε ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα να αφρατέψει.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη.
- Βάλτε να βράσει σε μέτρια φωτιά και ανακινήστε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφήστε να βράσει μέχρι να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα.
- Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
- Με αυτόν τον τρόπο όταν τα προσθέσουμε στην καραμέλα δεν θα φουσκώσει τόσο πολύ και δεν θα αφήσει την καραμέλα να σκληρύνει.
- Όταν η ζάχαρη φτάσει στο επιθυμητό χρώμα χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο.
- Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε το το γάλα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να ανακατεύετε.
- Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
- Αν το κέικ είναι μεγαλύτερο από το τσέρκι πρέπει να κοπεί ώστε να ταιριάζει.
- Τοποθετήσετε το κέικ βάσης στο κάτω μέρος.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα με το ρούμι.
- Εάν δεν θέλετε το αλκοόλ, μπορείτε να το παραλείψετε.
- Αλείψτε το κέικ με το γάλα και αφήστε το να το απορροφήσει.
- Ρίξτε τη μους σοκολάτας και απλώστε να σχηματισθεί ένα ομοιόμορφο στρώμα.
- Βάλτε στην κατάψυξη για 30 λεπτά με 1 ώρα.
- Βγάλτε από την κατάψυξη και απλώστε την καραμέλα ζαχαροπλαστικής σε ένα στρώμα.
- Τώρα τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ανάλογα με το πότε θα τη σερβίρετε.
- Μετά από μια ώρα τουλάχιστον, βγάλτε από το ψυγείο και ξεφορμάρετε.
- Υπάρχουν δύο τρόποι για να το σερβίρετε.
- Μπορείτε είτε να απλώσετε τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα καραμέλας στην κορυφή να βάλετε στην κατάψυξη και να κόψετε μετά σε κομμάτια ή
- Μπορείτε να το αφήσετε όπως είναι και να ρίχνετε την σάλτσα καραμέλας σε κάθε κομμάτι που σερβίρετε τη στιγμή που το σερβίρετε.
- Με τον πρώτο τρόπο χρησιμοποιείτε μόνο τη μισή ποσότητα της καραμέλας, με τον δεύτερο τρόπο χρησιμοποιείτε όσο θέλει ο καθένας.
- Διαλέξτε το καλύτερο για σας!
Η συνταγή για την κρέμα καραμέλας είναι από το Foodnetwork
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/caramel-chocolate-torte/
3.2.2124