Το Τέλειο Ζυμάρι Πίτσας
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Πίτσα
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ⅛ κ.γ. μαγιά
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 8 γρ. αλάτι
  • 185 γρ. χλιαρό νερό
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  • 800 γρ. ντομάτες στο χυμό τους
  • 1 ζωμό βοδινού σε ζελέ
  • 1 με 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Ζύμη
  1. Θα πρέπει να ξεκινήσετε 24 ώρες πριν από την ώρα που θα κάνετε το πίτσα.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά και στη συνέχεια προσθέστε το νερό.
  3. Ανακατέψτε τόσο όσο να ενωθούν.
  4. Η ζύμη μπορεί να σας φανεί στεγνή και με γρομπαλάκια, αλλά είναι εντάξει.
  5. Θα γίνει υγρή καθώς ωριμάζει.
  6. Σκεπάστε με μια μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Την Ίδια Μέρα
  1. Τώρα η ζύμη είναι υγρή και αφράτη.
  2. Αλευρώστε τον πάγκο που θα δουλέψετε πολύ καλά, και με μια σπάτουλα αδειάστε τη ζύμη πάνω σε αυτόν.
  3. Κόψτε τη ζύμη στη μέση.
  4. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετό αλεύρι, γιατί η ζύμη είναι πραγματικά κολλώδης.
  5. Αλευρώστε τα δύο κομμάτια ζύμης.
  6. Πάρτε το ένα κομμάτι ζύμης και τεντώστε το όπως κάνετε με ένα λάστιχο.
  7. Φέρτε και διπλώστε τα δύο άκρα στο κέντρο και ενώστε.
  8. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και από τις πλευρές που δεν έχουν τεντωθεί.
  9. Καθώς δουλεύετε τη ζύμη βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είνα καλά αλευρωμένα ώστε να μην κολλάει η ζύμη πάνω τους.
  10. Κάνοντας αυτές τις κινήσεις όλες οι πλευρές της ζύμης έχουν τεντωθεί και διπλωθεί.
  11. Αλευρώστε τα χέρια σας και πάλι και πλάστε την ζύμη σαν μια μπάλα.
  12. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για το άλλο μισό της ζύμης.
  13. Βάλτε σε δύο ξεχωριστά γυάλινα μπολ σκεπάστε τα και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά έως μία ώρα.
  14. Εν τω μεταξύ, κάντε τη σάλτσα ντομάτας.
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  1. Τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα ξεχωριστό μπολ και πιέστε τις να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Κρατήστε αυτό τον υγρό χυμό για μια άλλη χρήση.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, ακριβώς μέχρι να μυρίσει.
  4. Ρίξτε τις ντομάτες και τον χυμό που υπήρχε στην κονσέρβα, όχι το χυμό από τις ντομάτες που πιέσαμε, και τα υπόλοιπα υλικά όπως το ζελέ του ζωμού χωρίς χωρίς να το διαλύσουμε σε νερό.
  5. Βράστε για ένα λεπτό και μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 45 λεπτά.
  6. Βγάλτε από τη φωτιά και βάλτε τη στην άκρη.
Συναρμολόγηση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  2. Αλευρώστε τον πάγκο σας και τοποθετήστε την πρώτη μπάλα ζύμης πάνω του.
  3. Αρχίστε, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας να πιέζετε έτσι ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται ένας δίσκος.
  4. Να είστε προσεκτικοί να μην αγγίξετε το εξωτερικό μέρος της ζύμης.
  5. Αυτό θα σας δώσει ένα ωραίο φουσκωτό γύρω γύρω.
  6. Βάλτε τη ζύμη προσεκτικά σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  7. Απλώστε 2-3 κουταλιές της σάλτσας ντομάτας και προσθέστε ό, τι υλικά θέλετε.
  8. Εγώ την έφτιαξα απλή, λόγω δίαιτας, έτσι πρόσθεσα μανιτάρια και τυρί μόνο.
  9. Αλλά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε.
  10. Ψήστε μέχρι να πάρει χρώμα το κάτω μέρος της πίτσας και το από πάνω να έχει πάρει ένα όμορφο σκούρο καφέ χρώμα.
  11. Επαναλάβετε το ίδιο για τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
Ζητώ συγγνώμη για τις εικόνες, αλλά αφού η οικογένεια μου έφαγε την πρώτη πίτσα δεν με άφηναν να καθυστερήσω φωτογραφίζοντας τη δεύτερη. Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη στιγμή που η πίτσα βγήκε από το φούρνο και δευτερόλεπτα πριν σερβιριστεί.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη της πίτσας προσαρμογή από το King Arthur's Flour
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/perfect-pizza-crust-the-end-of-a-long-journey/