Προφιτερόλ με Γέμιση Κρέμα Μαστίχας
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Fusion
Ingredients/ Συστατικά
Για τα Σου
  • 125 γρ. γάλα
  • 125 γρ. νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. αυγά (περίπου 5 μεσαίου μεγέθους)
Για την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Μαστίχα
  • 350 γρ. γάλα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 40 γρ. Corn flour
  • 3 γρ. μαστίχα σε σκόνη
Για την Σάλτσα Σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Instructions/ Εκτέλεση
Για τα Σου
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
  2. Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και ζάχαρη.
  3. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
  4. Όταν το μίγμα αρχίσει να βράζει, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό.
  5. Σε λίγο το μίγμα θα πήξει και θα μαζευτεί γύρω από το σύρμα.
  6. Βγάλτε από τη φωτιά και βάλτε το στο μίξερ.
  7. Σε χαμηλές στροφές και με το κάπα, ανακατέψτε τη ζύμη και προσθέστε τα αυγά ένα-ένα ενσωματώνοντας κάθε φορά πριν ρίξετε το άλλο.
  8. Καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  9. Με ένα κορνέ κάντε μπαλάκια σε σχήμα ενός καρυδιού.
  10. Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην κορυφή.
  11. Εάν έχετε μια δεύτερη παρτίδα για το ψήσιμο, μειώστε το φούρνο στους 175° C.
  12. Μην ανοίγετε το φούρνο όσο ψήνονται και χρησιμοποιήστε το συμβατικό φούρνο αντί για τον αέρα.
  13. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να στεγνώσουν για λίγο.
  14. Εάν προγραμματίζετε να ολοκληρώσετε συνταγή την επόμενη μέρα, απλά βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.
  15. Διαφορετικά, μπορείτε να τα γεμίσετε μετά από μερικές ώρες.
Για την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Μαστίχα
  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίξτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
  2. Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα σε σκόνη και τα αυγά σε ένα μπολ.
  3. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το γάλα πάρτε μερικές κουταλιές και ρίξτε τις στο αυγό και ανακατέψτε με το σύρμα.
  4. Στη συνέχεια ρίξτε το μίγμα των αυγών στο γάλα και ανακατέψτε καλά.
  5. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει, κατεβάστε από τη φωτιά.
  6. Αδειάστε τη σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε την επιφάνειά της με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο.
  7. Όταν είστε έτοιμοι να γεμίσετε τα προφιτερόλ, βγάλτε την κρέμα από το ψυγείο και με το μίξερ ανακατέψτε για ένα λεπτό ώστε να γίνει λεία και αφράτη.
Για την Σάλτσα Σοκολάτας
  1. Βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά την κρέμα και όταν πάρει βράση ρίξτε τη σε ένα γυάλινο μπολ με την σοκολάτα.
  2. Ανακατέψτε μέχρι σοκολάτα και κρέμα να ενσωματωθούν.
  3. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά.
Συναρμολόγηση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε 3 έως 4 κουταλιές από τη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  2. Κόψτε στη μέση τα σου.
  3. Με το κορνέ ή με ένα μικρό κουτάλι, γεμίστε τα σου με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τοποθετήστε τα σε ένα στρώμα στο μπολ.
  4. Ρίξτε μερικές κουταλιές από την σάλτσα σοκολάτας και συνεχίστε να βάζετε τα σου σε στρώματα.
  5. Μετά από κάθε στρώση, ρίξτε μερικές κουταλιές από την σάλτσα σοκολάτας.
  6. Πάνω από την τελευταία στρώση σου, ρίξτε όλη την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.
  7. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.
  8. Βγάλτε από το ψυγείο 15 λεπτά με μισή ώρα πριν το σερβίρισμα.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/french-profiteroles-with-mastic-cream-filling/