Προφιτερόλ με Γέμιση Κρέμα Μαστίχας
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Fusion
- 125 γρ. γάλα
- 125 γρ. νερό
- 110 γρ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 140 γρ. αλεύρι
- 250 γρ. αυγά (περίπου 5 μεσαίου μεγέθους)
- 350 γρ. γάλα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 3 κρόκοι αυγών
- 40 γρ. Corn flour
- 3 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και ζάχαρη.
- Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
- Όταν το μίγμα αρχίσει να βράζει, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό.
- Σε λίγο το μίγμα θα πήξει και θα μαζευτεί γύρω από το σύρμα.
- Βγάλτε από τη φωτιά και βάλτε το στο μίξερ.
- Σε χαμηλές στροφές και με το κάπα, ανακατέψτε τη ζύμη και προσθέστε τα αυγά ένα-ένα ενσωματώνοντας κάθε φορά πριν ρίξετε το άλλο.
- Καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Με ένα κορνέ κάντε μπαλάκια σε σχήμα ενός καρυδιού.
- Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην κορυφή.
- Εάν έχετε μια δεύτερη παρτίδα για το ψήσιμο, μειώστε το φούρνο στους 175° C.
- Μην ανοίγετε το φούρνο όσο ψήνονται και χρησιμοποιήστε το συμβατικό φούρνο αντί για τον αέρα.
- Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να στεγνώσουν για λίγο.
- Εάν προγραμματίζετε να ολοκληρώσετε συνταγή την επόμενη μέρα, απλά βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.
- Διαφορετικά, μπορείτε να τα γεμίσετε μετά από μερικές ώρες.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίξτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα σε σκόνη και τα αυγά σε ένα μπολ.
- Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το γάλα πάρτε μερικές κουταλιές και ρίξτε τις στο αυγό και ανακατέψτε με το σύρμα.
- Στη συνέχεια ρίξτε το μίγμα των αυγών στο γάλα και ανακατέψτε καλά.
- Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει, κατεβάστε από τη φωτιά.
- Αδειάστε τη σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε την επιφάνειά της με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο.
- Όταν είστε έτοιμοι να γεμίσετε τα προφιτερόλ, βγάλτε την κρέμα από το ψυγείο και με το μίξερ ανακατέψτε για ένα λεπτό ώστε να γίνει λεία και αφράτη.
- Βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά την κρέμα και όταν πάρει βράση ρίξτε τη σε ένα γυάλινο μπολ με την σοκολάτα.
- Ανακατέψτε μέχρι σοκολάτα και κρέμα να ενσωματωθούν.
- Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε 3 έως 4 κουταλιές από τη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
- Κόψτε στη μέση τα σου.
- Με το κορνέ ή με ένα μικρό κουτάλι, γεμίστε τα σου με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τοποθετήστε τα σε ένα στρώμα στο μπολ.
- Ρίξτε μερικές κουταλιές από την σάλτσα σοκολάτας και συνεχίστε να βάζετε τα σου σε στρώματα.
- Μετά από κάθε στρώση, ρίξτε μερικές κουταλιές από την σάλτσα σοκολάτας.
- Πάνω από την τελευταία στρώση σου, ρίξτε όλη την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.
- Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.
- Βγάλτε από το ψυγείο 15 λεπτά με μισή ώρα πριν το σερβίρισμα.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/french-profiteroles-with-mastic-cream-filling/
3.3.3070