Καρμπονάρα Κολοκύθας με Απάκι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Serves: 4
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 κιλό σάρκα κολοκύθας
  • 200 γρ. απάκι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, λεπτοκομμένο
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 2 φλ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 500 γρ. λιγκουίνι
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα + (την φλούδα του κομματιού της παρμεζάνα, προαιρετικό)
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πάρτε 400 γρ. της κολοκύθας και βάλτε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C μέχρι να γίνει μαλακή.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα υπόλοιπα 600 γρ. της κολοκύθας, για περίπου 5 λεπτά.
  4. Προσθέστε το ζωμό και τη φλούδα της παρμεζάνας και βράστε.
  5. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο.
  6. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  7. Εν τω μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίστε το απάκι μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
  8. Βάλτε το στην άκρη.
  9. Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη λιώστε τη στο μπλέντερ σας ή με το ραβδομπλέντερ κατευθείαν στην κατσαρόλα.
  10. Προσθέστε τις 3 κ.σ. παρμεζάνας και αφήστε το να λιώσει.
  11. Μέχρι τώρα επίσης η φλούδα του τυριού θα λιώσει επίσης.
  12. Σερβίρετε τη σάλτσα κολοκύθας πάνω από τα λιγκουίνι και γαρνίρετε με την ψημένη κολοκύθα και το απάκι.
  13. Μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι ή περισσότερο τυρί από πάνω.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/butternut-squash-carbonara-with-ham/