Κοτόπουλο με Λεμόνι και Μέλι και Πατάτες στο Φούρνο
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Serves: 4
- 1 κοτόπουλο 2 κιλά
- Χυμό από δύο λεμόνια
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 φλ. νερό
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 20 μικρές πατάτες
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 φλ. τρίμα μπαγιάτικου ψωμιού
- ½ φλ. κρουτόν
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό χτυπημένο
- Χυμό από μισό λεμόνι συν την φλούδα από μισό λεμόνι
- ½ κκ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
- ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
- Αναμείξτε τα πάντα σε ένα μπολ και βάλτε τα στην άκρη.
- Βάλτε τις πατάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και αλάτι και βράστε για 15 λεπτά.
- Στραγγίστε.
- Γεμίστε το κοτόπουλο, τοποθετήστε το σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα και προσθέστε τις πατάτες προσεκτικά.
- Βάλτε και τα καρότα.
- Σκεπάστε το κοτόπουλο με μαγιονέζα και ρίξτε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
- Ρίξτε το ελαιόλαδο και το νερό και καλύψτε το κοτόπουλο με ένα χαρτί ψησίματος για τα πρώτα 30 λεπτά που θα ψήνεται μετά βγάλτε το.
- Αλείφετε το κοτόπουλο με το μίγμα μελιού/λεμονιού κάθε 15 λεπτά και μέχρι 30 λεπτά πριν το τέλος.
- Ό, τι μείνει από από την τελευταία φορά που θα το αλείψετε ρίξτε το και αυτό στις πατάτες.
- Θα πρέπει να υπολογίστε 20 λεπτά ανά μισό κιλό συν άλλα 20 λεπτά συνολικά.
- Για αυτό το κοτόπουλο που ήταν 2 κιλά πήρε περίπου 100 λεπτά για να ψηθεί σωστά χωρίς να ξεραθεί.
- Πέντε έως δέκα λεπτά πριν από το τέλος γυρίστε το φούρνο στο γκριλ και αφήστε το να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
- Παρακαλώ μην το αφήσετε αφύλακτο επειδή μπορεί εύκολα να καεί.
- Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/lemon-honey-chicken-with-potatoes-and-the-winners/
3.3.3070