Παγωτό Βανίλλια με Λοβό Βανίλλιας
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Παγωτό
Ingredients/ Συστατικά
  • 250 ml πλήρες γάλα
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας κομμένο στα δύο κατά μήκος
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κρόκους αυγών
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. λευκό ρούμι
  • Κρέμα βαλσαμική με γεύση φράουλα για το γαρνίρισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Ξύστε τους σπόρους από τον λοβό βανίλιας και ρίξτε τους στο γάλα.
  3. Στη συνέχεια, προσθέστε και τον λοβό επίσης στο γάλα.
  4. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί για μισή ώρα έτσι ώστε η βανίλια να απελευθερώσει όλα της τα αρώματα.
  5. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε μαζί τους κρόκους των αυγών.
  6. Αφαιρέστε τον λοβό της βανίλιας και βάλτε το γάλα και πάλι στο μάτι της κουζίνας και ζεστάνετε.
  7. Προσθέστε μερικές κουταλιές γάλα στους κρόκους, ανακατεύοντας να φέρετε και τα δύο μίγματα στην ίδια θερμοκρασία.
  8. Ρίξτε τους κρόκους πίσω στο γάλα και ανακατέψτε.
  9. Μαγειρέψτε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ξύνοντας το κάτω μέρος με μια σπάτουλα.
  10. Όταν η κρέμα πήξει αρκετά ώστε να καλύπτει τη σπάτουλα αφαιρέστε από τη φωτιά.
  11. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ρίξτε την κρέμα γάλακτος κατευθείαν από το ψυγείο.
  12. Περάστε από ένα σουρωτήρι την κρέμα και ρίξτε τη στην κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς.
  13. Προσθέστε το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε.
  14. Καλύψτε την κρέμα και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες ή όλη νύχτα ακόμα καλύτερα.
  15. Όταν η κρέμα είναι εντελώς κρύα, ρίξτε τη στην παγωτομηχανή και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  16. Καταψύξτε για μερικές ώρες και είναι έτοιμη.
  17. Σερβίρετε είτε με σιρόπι είτε αν θέλετε κάτι διαφορετικό με κρέμα βαλσαμική με γεύση φράουλα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή με αλλαγές από τον David Lebovitz
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/vanilla-ice-cream-with-vanilla-bean/