Χωριάτικο Κοτόπουλο με Πάστα Ελιάς
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα, και πέτσα κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες
  • 1 κίτρινη πιπεριά, σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 5 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ¼ φλ. + ½ φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • ½ φλ. ζωμό κοτοπούλου
  • 100 γρ. χυμό ντομάτας
  • 4 κ.γ. πάστα ελιάς
  • 1 κ.γ. από το καθένα από τα ακόλουθα: ξερό θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο συν λίγο παραπάνω για το σοτάρισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 325° C.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίξτε δυο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε πρώτα τα κρεμμύδια και, στη συνέχεια, προσθέστε τις πιπεριές και τέλος τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Αφαιρέστε και βάλτε στην άκρη.
  4. Προσθέστε τα κολοκυθάκια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  5. Αφαιρέστε και βάλτε στην άκρη.
  6. Στο ίδιο τηγάνι ρίξτε άλλες δύο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια κοτόπουλου αφού τα έχετε αλατίσει και πιπερώσει μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Αφαιρέστε και βάλτε στην άκρη.
  8. Στο ίδιο τηγάνι ρίξτε το ¼ φλ. κρασί και ντεγλασάρετε.
  9. Πάρτε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα και ρίξτε τα λαχανικά.
  10. Προσθέστε επάνω τους τα κομμάτια κοτόπουλου.
  11. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα ξερά μυρωδικά.
  12. Μοιράστε τα 4 κ.γ. από την πάστα ελιάς σε όλο το ταψί.
  13. Ρίξτε το χυμό ντομάτας, το κρασί που ντεγλασάρατε το τηγάνι, το ½ φλιτζάνι του ζωμού, το άλλο ½ φλ. από το κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο.
  14. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  15. Γυρίστε το φούρνο στο γκριλ και ψήστε για άλλα 3 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  16. Αφαιρέστε από το φούρνο και στραγγίστε όλο το ζουμί.
  17. Βάλτε το σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε μέτρια προς ψηλή θερμοκρασία προσθέστε 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κορνφλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό για να δέσει η σάλτσα.
  18. Ρίξτε τη σάλτσα από πάνω και σερβίρετε με ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/country-chicken-greek-style/