Λαζάνια με Κοτόπουλο και Λιαστή Ντομάτα Σαντορίνης
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Μεσογειακή
Ingredients/ Συστατικά
  • 10 έως 11 λαζάνια
  • 3 στήθη κοτόπουλου
  • Αλάτι, πιπέρι και πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • ⅓ φλιτζάνι ελαφριά κρέμα
  • ⅓ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
  • ½ φλυτζάνι Πεκορίνο Ρωμάνο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού από ξερό θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό
  • 10 φύλλα βασιλικού, κομμένα chiffonade
Για τη Σάλτσα Μαρινάρα
  • 500 γρ. κονκασέ ντομάτας
  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι ξερή ρίγανη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
  • 300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Σάλτσα Μαρινάρα
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέστε όλα τα συστατικά και φέρτε σε βρασμό.
  2. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσει για τουλάχιστον μια ώρα.
  3. Το άφησα για 2 ώρες στο χαμηλό.
Για το Κοτόπουλο
  1. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και πασπαλίστε λίγη γλυκιά πάπρικα
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα στήθη κοτόπουλου μέχρι να μισογίνουν.
  3. Αφαιρέστε και αφήστε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίξτε τρεις έως τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σότάρετε το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του περίπου ένα λεπτό.
  5. Ρίχνουμε το ζωμό, την ελαφριά κρέμα, τις λιαστές ντομάτες, το πεκορίνο και όλα τα βότανα.
  6. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε για να ενσωματωθούν.
  7. Φέρτε σε βρασμό και να μειώστε τη θερμόοκρασία σε μέτρια.
  8. Προσθέστε τα στήθη κοτόπουλου και αφήστε τα να μαγειρευτούν για περίπου 15 έως 20 λεπτά.
  9. Αφαιρέστε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το κοτόπουλο σε ίνες.
  10. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
Συναρμολόγηση
  1. Πάρτε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί με διαστάσεις 35 cm X 25 cm.
  2. Βουτρώστε το κάτω μέρος και απλώστε μερικές κουταλιές της σάλτσας Μαρινάρα.
  3. Τοποθετήστε τα 5 φύλλα λαζάνια να καλύψτε εντελώς τον πάτο του ταψιού.
  4. Απλώστε τη γέμιση κοτόπουλου να καλύψτε τα λαζάνια.
  5. Πασπαλίστε με λίγο πεκορίνο ή μοτσαρέλα από πάνω.
  6. Καλύψτε με τα υπόλοιπα λαζάνια.
  7. Απλώστε την υπόλοιπη σάλτσα μαρινάρα και πασπαλίστε τη μοτσαρέλα.
  8. Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι η μοτσαρέλα στην κορυφή έχει πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα και τα λαζάνια να είναι μαλακά.
  9. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/lasagna-with-sun-dried-tomatoes-and-chicken/