Αργεντίνικα Αλφαχόρες
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Μπισκότα
Cuisine/ Κουζίνα: Αργεντίνικη
Ingredients/ Συστατικά
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. νισεστέ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. ξύσμα λάιμ
Για το Dulce de Leche
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • ½ φλ. τρίμμα καρύδας
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Dulce de Leche
  1. Στη χύτρα σας τοποθετήστε το κουτάκι του γάλακτος, αφού αφαιρέσετε τη χάρτινη ετικέτα.
  2. Τοποθετήστε το με την πλευρά του προς τα κάτω σε οριζόντια θέση γιατί αλλιώς όταν το νερό αρχίσει να βράζει θα χτυπάει πάνω κάτω.
  3. Καλύψτε το με νερό συν 2 cm περισσότερο.
  4. Ανάψτε το μάτι στην ψηλή θερμοκρασία και φέρτε το σε βρασμό
  5. Καλύψτε με το καπάκι και περιμένετε έως ότου η βαλβίδα αρχίζει να βγάζει τον ατμό.
  6. Αμέσως, χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά.
  7. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
  8. Βάλτε το σε ένα γυάλινο βαζάκι και στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Για τα Alfajores
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C.
  2. Στο μίξερ σας με το κάπα χτυπήστε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, το εκχύλισμα βανίλιας, και το ξύσμα λάιμ.
  4. Προσθέστε όλα τα στεγνά συστατικά ταυτόχρονα, αλλάξτε από το κάπα στον γάντζο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Αφήστε το να αναμειγνύεται για 5 έως 10 λεπτά έτσι ώστε η ζύμη να μπορεί να πλαστεί.
  6. Ανοίξτε τη ζύμη σε δύο δόσεις σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, με πάχος περίπου 6 mm και κόψτε τη σε κύκλους των 5 cm.
  7. Πάρτε ένα ταψί και στρώστε το με χαρτί ψησίματος.
  8. Τοποθετήστε τα μπισκότα στο χαρτί αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, δεδομένου ότι δεν θα απλώσουν.
  9. Ψήστε για 10-12 λεπτά και μην τα αφήσετε να ροδίσουν.
  10. Πριν τα γεμίσετε πρέπει να κρυώσουν τελείως.
  11. Πάρτε ένα μπισκότο και απλώστε 1 κουταλάκι του γλυκού dulce de leche.
  12. Καλύψτε με ένα άλλο.
  13. Κυλήστε τα μπισκότα στην καρύδα.
  14. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από το cookingwithbooks.net
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/argentinian-alfajores/