Γλυκό Ψωμί Γεμιστό με Ταχίνι Σοκολάτας
 
 
Τη συνταγή για το ταχίνι σοκολάτας θα τη βρείτε εδώ: http://culinaryflavors.gr/2015/08/choco-tahini-spread/
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 240 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 45 γρ. Πουρές σε σκόνη
  • 35 γρ. άπαχο γάλα σε σκόνη
  • 240 γρ. χλιαρό νερό
  • 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 δάκρυα μαστίχας
  • ½ κ.γ. αλεσμένο μαχλέπι
  • 2 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 4 κ.σ. ζάχαρη + 1 κ.γ.
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Ταχίνι σοκολάτας για τη γέμιση
  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά για το άλλειμα της ζύμης
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Στο μπλέντερ σας προσθέστε τα δάκρυα μαστίχας συν το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
  2. Αλέστε μέχρι η μαστίχα να γίνει σκόνη.
  3. Στο μίξερ σας προσθέστε όλα τα ξηρά συστατικά.
  4. Ανακατέψτε μία ή δύο φορές.
  5. Προσθέστε όλα τα υγρά και βάλτε το σε λειτουργία με το γάντζο.
  6. Μετά από περίπου τρία λεπτά θα έχετε μια μαλακή, λεία ζύμη.
  7. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, καλύψτε, και αφήστε το να αυξηθεί για 60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  8. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.
  9. Σχηματίστε κάθε κομμάτι σε μπάλα, καλύψτε τις μπάλες, και αφήστε τις να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  10. Σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίξτε το ένα κομμάτι της ζύμης σε έναν κύκλο με διάμετρο 25 cm.
  11. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και απλώστε περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας ταχίνι αφήνοντας ½ cm περιθώριο γύρω από την περίμετρο.
  12. Ανοίξτε ένα δεύτερο κομμάτι ζύμης σε κύκλο στο ίδιο μέγεθος με το πρώτο και τοποθετήστε το πάνω από τον καλυμμένο με γέμιση κύκλο.
  13. Εγώ έκανα δύο ψωμιά με δύο στρώματα ζύμης το καθένα.
  14. Εσείς μπορείτε να κάνετε ένα και να βάλετε και τα τέσσερα στρώματα ζύμης το ένα πάνω στο άλλο.
  15. Τοποθετήστε ένα ποτήρι ανάποδα με διάμετρο 6,5 cm στο κέντρο του κύκλου ως οδηγό.
  16. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τον κύκλο σε 16 ίσες λωρίδες, από το ποτήρι μέχρι την άκρη, μέσα από όλα τα στρώματα.
  17. Χρησιμοποιώντας δύο χέρια, σηκώστε δύο γειτονικές λωρίδες και στρίψτε τις τη μία μακριά από κάθε άλλη δύο φορές, έτσι ώστε η επάνω πλευρά να έρθει προς τα επάνω και πάλι.
  18. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης, έτσι ώστε να καταλήξετε με οκτώ ζεύγη λωρίδες.
  19. Τσιμπήστε τα ζεύγη των λουρίδων μαζί για να δημιουργήσετε ένα αστέριόπως στο σχήμα με οκτώ σημεία.
  20. Αφαιρέστε το ποτήρι.
  21. Μεταφέρετε το αστέρι μαζί με το χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.
  22. Καλύψτε το αστέρι και αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά.
  23. Όσο το αστέρι φουσκώνει, προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
  24. Αλείψτε το αστέρι με το χτυπημένο αυγό.
  25. Ψήστε το για 12 έως 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη από αντίστοιχη του King Arthur Flour
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/cocoa-tahini-stuffed-sweet-bread/