Προφιτερόλ με Παγωτό Βανίλια και Σως Ζεστής Σοκολάτας
 
 
Για να γλυτώσετε χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας παγωτό εμπορίου
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Γαλλική / Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Ζύμη
  • 230 γρ. Νερό
  • 115 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 μεγάλα αυγά
Για το Παγωτό Βανίλια
  • 1 κουτί 397 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κ.σ. λευκό ρούμι για να διατηρηθεί το παγωτό μαλακό
Για τη Σάλτσα σοκολάτας
  • 170 γρ. κουβερτούρα
  • ¼ φλ. μέλι
  • ⅓ φλ. ελαφριά κρέμα με 15% λιπαρά
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Την προηγουμενη μερα θα κανουμε τα σου.
Για τα Σου
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 °C.
  2. Τοποθετήστε χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά.
  3. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει ελαφρά.
  4. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι με τη μία, ανακατεύοντας δυνατά.
  5. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  6. Αυτό θα πάρει λιγότερο από ένα λεπτό.
  7. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 έως 10 λεπτά.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και χτυπάμε ρίχνοντας τα αυγά ένα κάθε φορά.
  9. Κτυπήστε για τουλάχιστον 2 λεπτά μετά από το τελευταίο αυγό.
  10. Με ένα κορνέ σχηματίζουμε στρογγυλά συννεφάκια με τη ζύμη των σου.
  11. Ψήστε τα για 15 λεπτά, στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °C και ψήστε για επιπλέον 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό καφέ χρώμα.
  12. Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου ενώ τα σου ψήνονται.
  13. Βγάλτε τα από τον φούρνο.
  14. Με μία οδοντογλυφίδα κάντε μια μικρή τρύπα στην κορυφή του καθενός, και επιστρέψτε τα στο φούρνο για 2 λεπτά, για να φύγει ο ατμός από το εσωτερικό τους.
  15. Τοποθετήστε τα σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Για το Παγωτό Βανίλια
  1. Στο μίξερ σας χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.
  2. Προσθέστε το ζαχαρούχο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι και ανακατέψτε απαλά.
  3. Τοποθετήστε σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο δοχείο και παγώστε το για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Για τη Σάλτσα Σοκολάτας
  1. Σε ένα γυάλινο μπολ συνδυάστε τη σοκολάτα, την ελαφριά κρέμα και το μέλι.
  2. Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων και λιώστε τη σοκολάτα σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων.
  3. Ενσωματώστε το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
Συναρμολόγηση
  1. Κόψτε τα σου οριζόντια στο μισό και τοποθετήστε μια κουταλιά παγωτό.
  2. Βάλτε από πάνω το άλλο μισό του σου και ρίξτε τη ζεστή σοκολάτα στην κορυφή.
  3. Σερβίρετε αμέσως.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη των σου από το King Arthur Flour
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/profiteroles-with-vanilla-ice-cream-and-warm-chocolate-sauce/