Φιλέτο Μοσχαριού με Σάλτσα Κονιάκ
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
  • 6 μικρά ή 3 μεγάλα μοσχαρίσια φιλέτα πάχους 2 cm
Για τη Σάλτσα
  • 2 κ.σ. Βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. κονιάκ
  • 3 φλ. χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ζωμό κοτόπουλου
  • 4 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ½ φλ. γάλα εβαπορέ 7,5% λιπαρά
  • 2 κ.γ. μείγμα από δύο πιπέρια, ροζ και πράσινο τριμμένα
  • ¼ φλ. γραβιέρα
  • 2 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κ.γ. γουόστερ σος
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Σάλτσα
  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το κονιάκ, γυρίζουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή, και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό για 2 έως 3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ζωμό και το θυμάρι και βράζουμε μέχρι να μειωθεί σε λίγο πάνω από 1 φλιτζάνι, 15 έως 20 λεπτά.
  5. Πετάμε τα κλωνάρια του θυμαριού.
  6. Ανακατεύουμε την κρέμα και τα πιπέρια και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουν.
  7. Βράζουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί σε 2 φλιτζάνια, περίπου 20 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γραβιέρα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τη γουόστερ σος.
  9. Όταν το τυρί λειώσει, ελέγχουμε και εάν είναι απαραίτητο ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ή χυμό λεμονιού.
  10. Με το ραβδομπλέντερ λιώστε ότι έχει απομείνει από το κρεμμύδι και το θυμάρι.
  11. Λίγο πριν γίνει η σάλτσα αλατοπιπερώστε τα φιλέτα και ψήστε τα είτε στη φωτιά ή στο γκριλ.
  12. Αφήστε τα 3 λεπτά να ξεκουραστούν και σερβίρετέ τα με τη σάλτσα στο πλάι.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από το finecooking.com
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/beef-tenderloin-with-cognac-sauce/