Μπριός Γεμιστό με Πέστο α λα Τζενοβέζε
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ορεκτικό
Ingredients/ Συστατικά
Για το Πέστο Τζενοβέζε
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • 80 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 100 με 150 ml eλαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
Για το Μπριός
  • 325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. γάλα σε σκόνη
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 1 ¼ κγ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξηρή Μαγιά
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 55 γρ. χλιαρό νερό
  • 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τυρί που λιώνει για πάνω από το πέστο
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Πέστο
  1. Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
  2. Βάζουμε τα κουκουνάρια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Βάζουμε στο multi το βασιλικό, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
  4. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
Για το Μπριός
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία λεία ζύμη.
  2. Ζυμώνουμε για 15 έως 20 λεπτά.
  3. Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ.
  4. Καλύπτουμε το μπολ, και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
  5. Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ή όλο το βράδυ.
  6. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγεία και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο, περίπου 25 cm X 40 cm.
  7. Απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα πέστο πάνω στη ζύμη, αφήνοντας περίπου 2,5 cm γύρω γύρω.
  8. Πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι τριμμένο τυρί.
  9. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
  10. Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 2½ σε 3 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος του.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  12. Τοποθετούμε το τσουρέκι στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  13. Μετά από αυτό, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 175° C και ψήνουμε για άλλα 30 έως 35 λεπτά.
  14. Ελέγχουμε το τσουρέκι μετά από 15 λεπτά.
  15. Καλύπτουμε χαλαρά από πάνω με χαρτί ψησίματος αν φαίνεται να σκουραίνει πολύ γρήγορα.
  16. Το ψωμί θα πρέπει να έχει ένα βαθύ καφέ χρώμα στην κορυφή και έναν ήχο κούφιο όταν το χτυπάμε.
  17. Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο, και μετά από 10 λεπτά το βγάζουμε και από το ταψί για να κρυώσει εντελώς σε μία σχάρα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για το μπριός προσαρμογή από το King Arthur Flour
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/brioche-bread-stuffed-with-pesto-genovese/