Ψαρονέφρι ο Γκρατέν
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
- 500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες των 2 εκατοστών
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κονιάκ ή μπράντυ
- 250 ml κρέμα γάλακτος light
- ½ φλ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
- ½ φλ. έμενταλ τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φλ. τυρί τριμμένο για την κορυφή
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χοιρινά κομμάτια σε δόσεις.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το κονιάκ και τα φλαμπάρουμε.
- Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό.
- Θα πρέπει να πάρετε το τηγάνι μακριά από την εστία.
- Όταν η φωτιά σταματήσει, βράζουμε ελαφρώς μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα του κονιάκ.
- Προσθέτουμε την ελαφριά κρέμα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι.
- Αλατοπιπερώνουμε ξανά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα της κρέμας.
- Ρίχνουμε τη γραβιέρα και το έμενταλ και αφήνουμε να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 225˚ C.
- Σε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα, τοποθετούμε το χοιρινό σε στρώσεις και πάνω από αυτό προσθέτουμε το υπόλοιπο της σάλτσας.
- Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο 1 φλ. τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/pork-tenderloin-au-gratin/
3.5.3251