Ψαρονέφρι ο Γκρατέν
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
  • 500 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες των 2 εκατοστών
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κονιάκ ή μπράντυ
  • 250 ml κρέμα γάλακτος light
  • ½ φλ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
  • ½ φλ. έμενταλ τριμμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλ. τυρί τριμμένο για την κορυφή
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χοιρινά κομμάτια σε δόσεις.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Ρίχνουμε το κονιάκ και τα φλαμπάρουμε.
  6. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό.
  7. Θα πρέπει να πάρετε το τηγάνι μακριά από την εστία.
  8. Όταν η φωτιά σταματήσει, βράζουμε ελαφρώς μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα του κονιάκ.
  9. Προσθέτουμε την ελαφριά κρέμα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι.
  10. Αλατοπιπερώνουμε ξανά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα της κρέμας.
  11. Ρίχνουμε τη γραβιέρα και το έμενταλ και αφήνουμε να ενσωματωθούν.
  12. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 225˚ C.
  13. Σε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα, τοποθετούμε το χοιρινό σε στρώσεις και πάνω από αυτό προσθέτουμε το υπόλοιπο της σάλτσας.
  14. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο 1 φλ. τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/pork-tenderloin-au-gratin/