Μοσχάρι Κοκκινιστό με Πατάτες Πουρέ
 
 
Αυτο το μοσχαράκι το έφτιαχνε η γιαγιά μου και έτσι το έμαθα και εγώ. Είναι πολύ αρωματικό και νόστιμο. Ταιριάζει τέλεια με τον πουρέ αλλά και με μακαρόνια ή ρύζι!
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • Για το Κοκκινιστό
  • 800 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
  • 400 γρ. κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 300 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Μία πρέζα γαρύφαλο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. κρασί είτε λευκό είτε κόκκινο
Για τις Πατάτες Πουρέ
  • 2 κιλά καθαρισμένες πατάτες
  • 200 γρ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος light
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. αλάτι (θα χρειαστεί να το δοκιμάσετε για να δείτε αν θέλει λίγο ακόμα), πιπέρι
  • Μία φούχτα τυρί έμενταλ ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Κοκκινιστό
  1. Στη χύτρα ταχύτητας ρίξτε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία.
  2. Ρίξτε τα κρεμμύδια και σωτάρετε για δύο λεπτά.
  3. Προσθέστε τα μανιτάρια και σωτάρετε για ακόμα δύο λεπτά.
  4. Χύστε το κρασί και σωτάρετε μέχρι να εξατμισθεί.
  5. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και κλείστε το καπάκι της χύτρας.
  6. Όταν αρχίσει και βγάζει ατμό από τη βαλβίδα χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε να ψηθεί για μία ώρα και μισή.
  7. Αφήστε να φύγει όλος ο ατμός από τη χύτρα και ανοίξτε το καπάκι.
  8. Αν η σάλτσα είναι αραιή δέστε τη με 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό.
  9. Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας βράστε το μοσχάρι σε μία κατσαρόλα για 2,5 με 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.
Για τις Πατάτες Πουρέ
  1. Σε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό βάλτε τις πατάτες αφού τις κόψετε στα δύο.
  2. Βράστε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στραγγίστε τις και ξαναρίξτε τις στην κατσαρόλα.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αρχίστε να τις λιώνετε με το εργαλείο του πουρέ.
  5. Αφήνουμε τη φωτιά να καίει στο ελάχιστο γιατί έτσι εξατμίζεται όλο το νερό που έχει μείνει και φεύγει και ο αέρας μέσα από τον πουρέ.
  6. Προσθέστε τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, το τυρί και το αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο.
  7. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοιποιηθούν.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/veal-stew-with-mashed-potatoes/