Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!
I was browsing my recipes and I realized that although I have posted recipes for seafood, I have never made fish. The reasons are first because neither I nor my husband eats a lot of fish and secondly when we do, I rely on my mother who lives next door to do all the dirty work lol.
But since we are on a diet and fish sure is appropriate for diets, I decided to buy some fresh salmon and cook it. A month ago I participated in a cooking seminar held by Vagelis Driskas and there he taught us among other things how to poach a fish. Vagelis Driskas is a very well known Greek chef who has written many books and has earned several awards for them. So, I thought that would be the chance to implement what I’ve learned in that seminar and just add my own touch as well.
I made the salmon and it was delicious. It was the first time I ate it with teriyaki sauce and I can verify that it was excellent. I served it with broccoli and even my picky son ate not only the fish, that I could understand because he likes it, but he ate even his portion of broccoli. Who would have thought?
Anyway, overall I think it was a great light meal and it is so easy and quick you can prepare it even during weekdays! So, without further ado let’s jump to my kitchen and show you how I did this!
Poached Salmon Teriyaki
Author/ Συγγραφέας: Katerina
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Cuisine/ Κουζίνα: Japanese
Ingredients/ Συστατικά
For Poaching the Salmon
- 800 gr./28 oz. fresh salmon fillet
- 500 ml/2 cups dry white wine
- 500 ml/2 cups water
- 2 tbsp cider vinegar
- ¼ tsp green pepper
- 2 bay leaves
- 2 garlic cloves
- Parsley
- ¼ tsp salt
Teriyaki Sauce
- ½ cup soy sauce
- ½ cup mirin
- 3 tbsp brown sugar
Instructions/ Εκτέλεση
For Poaching the Salmon
- To poach the salmon we put in a pot all the ingredients except the salmon.
- Put fire to high.
- When it starts to boil we reduce the heat to medium.
- We don’t want the water to boil, just simmer.
- Add the salmon and let cook for about 15 minutes or when the temperature inside the fish arrives to 55° C.
- Take the fish out and let drain.
For the Teriyaki
- While the fish is poached, you can make the teriyaki sauce by adding all the ingredients to a small pot and bring to boil.
- Reduce heat and let simmer until the sauce starts to thicken.
- If there is no time, just add 1 tbsp of cornstarch dissolved in 1 tbsp of water and whisk.
- Serve the salmon with the sauce and steamed broccoli as I did or rice or noodles.
- The choice is completely up to you!
Notes/ Σημειώσεις
Recipe for poaching the salmon adapted from Vagelis Driskas
Σολομός Ποσέ με Σάλτσα Τεριγιάκι
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιαπωνέζικη
Ingredients/ Συστατικά
Για το Ποσάρισμα του Σολομού
- 800 γρ. φρέσκο φιλέτο σολομού ή οποιουδήποτε άλλου ψαριού όπως πέρκα, γλώσσα κ.λ.π.
- 500 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml νερό
- 2 κ.σ. Μηλόξιδο
- ¼ κ.γ. πιπέρι πράσινο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Μαϊντανό
- ¼ κ.γ. αλάτι
Σάλτσα Teriyaki
- ½ φλ. σάλτσα σόγιας
- ½ φλιτζάνι mirin (αν δεν έχετε mirin που είναι ιαπωνέζικο γλυκό κρασί, βάλτε λευκό ξηρό κρασί και αυξήστε τις κουταλιές της ζάχαρης από 3 σε 4)
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Instructions/ Εκτέλεση
Για το ποσάρισμα του Σολομού
- Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το σολομό.
- Βάλτε τη φωτιά στην ψηλή θερμοκρασία.
- Όταν αρχίσει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία στο μέσο.
- Δεν θέλουμε το νερό να βράζει, μόλις να σιγοβράζει.
- Προσθέστε το σολομό και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά, ή όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φθάσει στους 55° C.
- Βγάλτε το ψάρι από τα υγρά και βάλτε το στην άκρη.
Για τη σάλτσα Teriyaki
- Όσο ποσάρεται ο σολομός, μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα teriyaki προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
- Βάλτε τα στη εστία και βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
- Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να μειώνεται περίπου άλλα πέντε λεπτά.
- Αν δεν έχει δέσι η σάλτσα μέχρι τότε, απλά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας του κορνφλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατέψτε μέχρι να δέσει.
- Σερβίρετε το σολομό με τη σάλτσα και μπρόκολο όπως έκανα εγώ ή ρύζι ή ζυμαρικά. Η επιλογή είναι εντελώς δική σας!
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για το ποσάρισμα του σολομού είναι προσαρμογή από το Βαγγέλη Δρίσκα