Poached Salmon Teriyaki

Home / Fish / Poached Salmon Teriyaki
Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!
I was browsing my recipes and I realized that although I have posted recipes for seafood, I have never made fish. The reasons are first because neither I nor my husband eats a lot of fish and secondly when we do, I rely on my mother who lives next door to do all the dirty work lol.
But since we are on a diet and fish sure is appropriate for diets, I decided to buy some fresh salmon and cook it. A month ago I participated in a cooking seminar held by Vagelis Driskas and there he taught us among other things how to poach a fish. Vagelis Driskas is a very well known Greek chef who has written many books and has earned several awards for them. So, I thought that would be the chance to implement what I’ve learned in that seminar and just add my own touch as well.
 I made the salmon and it was delicious. It was the first time I ate it with teriyaki sauce and I can verify that it was excellent. I served it with broccoli and even my picky son ate not only the fish, that I could understand because he likes it, but he ate even his portion of broccoli. Who would have thought?
Anyway, overall I think it was a great light meal and it is so easy and quick you can prepare it even during weekdays! So, without further ado let’s jump to my kitchen and show you how I did this!

Poached Salmon Teriyaki
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Cuisine/ Κουζίνα: Japanese
Ingredients/ Συστατικά
For Poaching the Salmon
  • 800 gr./28 oz. fresh salmon fillet
  • 500 ml/2 cups dry white wine
  • 500 ml/2 cups water
  • 2 tbsp cider vinegar
  • ¼ tsp green pepper
  • 2 bay leaves
  • 2 garlic cloves
  • Parsley
  • ¼ tsp salt
Teriyaki Sauce
  • ½ cup soy sauce
  • ½ cup mirin
  • 3 tbsp brown sugar
Instructions/ Εκτέλεση
For Poaching the Salmon
  1. To poach the salmon we put in a pot all the ingredients except the salmon.
  2. Put fire to high.
  3. When it starts to boil we reduce the heat to medium.
  4. We don’t want the water to boil, just simmer.
  5. Add the salmon and let cook for about 15 minutes or when the temperature inside the fish arrives to 55° C.
  6. Take the fish out and let drain.
For the Teriyaki
  1. While the fish is poached, you can make the teriyaki sauce by adding all the ingredients to a small pot and bring to boil.
  2. Reduce heat and let simmer until the sauce starts to thicken.
  3. If there is no time, just add 1 tbsp of cornstarch dissolved in 1 tbsp of water and whisk.
  4. Serve the salmon with the sauce and steamed broccoli as I did or rice or noodles.
  5. The choice is completely up to you!
Notes/ Σημειώσεις
Recipe for poaching the salmon adapted from Vagelis Driskas

Σολομός Ποσέ με Σάλτσα Τεριγιάκι
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιαπωνέζικη
Ingredients/ Συστατικά
Για το Ποσάρισμα του Σολομού
  • 800 γρ. φρέσκο φιλέτο σολομού ή οποιουδήποτε άλλου ψαριού όπως πέρκα, γλώσσα κ.λ.π.
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 ml νερό
  • 2 κ.σ. Μηλόξιδο
  • ¼ κ.γ. πιπέρι πράσινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μαϊντανό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Σάλτσα Teriyaki
  • ½ φλ. σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζάνι mirin (αν δεν έχετε mirin που είναι ιαπωνέζικο γλυκό κρασί, βάλτε λευκό ξηρό κρασί και αυξήστε τις κουταλιές της ζάχαρης από 3 σε 4)
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Instructions/ Εκτέλεση
Για το ποσάρισμα του Σολομού
  1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το σολομό.
  2. Βάλτε τη φωτιά στην ψηλή θερμοκρασία.
  3. Όταν αρχίσει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία στο μέσο.
  4. Δεν θέλουμε το νερό να βράζει, μόλις να σιγοβράζει.
  5. Προσθέστε το σολομό και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά, ή όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φθάσει στους 55° C.
  6. Βγάλτε το ψάρι από τα υγρά και βάλτε το στην άκρη.
Για τη σάλτσα Teriyaki
  1. Όσο ποσάρεται ο σολομός, μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα teriyaki προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
  2. Βάλτε τα στη εστία και βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  3. Μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να μειώνεται περίπου άλλα πέντε λεπτά.
  4. Αν δεν έχει δέσι η σάλτσα μέχρι τότε, απλά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας του κορνφλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατέψτε μέχρι να δέσει.
  5. Σερβίρετε το σολομό με τη σάλτσα και μπρόκολο όπως έκανα εγώ ή ρύζι ή ζυμαρικά. Η επιλογή είναι εντελώς δική σας!
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για το ποσάρισμα του σολομού είναι προσαρμογή από το Βαγγέλη Δρίσκα