My son is a very picky child. He could eat pasta Bolognese for ever. He does not appreciate my culinary endeavors whatsoever. Every time I make something new, extraordinary and tasty, he just takes his tongue out with disgust.
One of the very few, very few I repeat meals he loved from the very first moment is the teriyaki drumettes and any drumettes that taste similar to those.
So, the other day as I was searching something to make for lunch and didn’t want to cook two meals I bumped up at this recipe by Giada de Laurentis in Food Network. I liked the combination of flavors and after making some small changes, I gave it a try. It was very good. This is a keeper. My son ate his drumettes up to the bone. After finishing his lunch he had a big smile in his face and the mouth of a clown. The thick sauce has coated the area around his mouth and looked very funny. So, I guess I can call this recipe a big success. So here it is.

Balsamic Chicken Drumettes

Ingredients
12 chicken drumettes
½ cup balsamic vinegar
½ cup honey
½ cup brown sugar (I used Demerara)
¼ cup soy sauce
¼ tsp ginger
¼ tsp poultry seasoning
3 garlic cloves, halved

Instructions

Combine all ingredients in a bowl.
Place the drumettes in aglass container or in a re-sealable plastic bag.
Throw the marinade on the drumettes and let marinate for at least two hours.
Turn on the broiler.
Place the drumettes on a pan covered with parchment paper.
Broil until they take a dark brown color.
In the meantime, put the garlic cloves in the blender along with the marinade and whisk real good.
Take a pot and poor the marinade.
Bring to boil and then lower heat and let simmer for half an hour.
If it hasn’t thicken by then, just add 1 tbsp of corn flour dissolved in 1 tbsp of water.

Pour over chicken.
I served it with basmati rice you can serve with whatever your heart desires.

4.9 from 10 reviews
Quick Meals Part 3: Balsamic Chicken Drumettes
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Cuisine/ Κουζίνα: Asian
Ingredients/ Συστατικά
  • 12 chicken drumettes
  • ½ cup balsamic vinegar
  • ½ cup honey
  • ½ cup brown sugar (I used Demerara)
  • ¼ cup soy sauce
  • ¼ tsp ginger
  • ¼ tsp poultry seasoning
  • 3 garlic cloves, halved
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Combine all ingredients in a bowl.
  2. Place the drumettes in aglass container or in a re-sealable plastic bag.
  3. Throw the marinade on the drumettes and let marinate for at least two hours.
  4. Turn on the broiler.
  5. Place the drumettes on a pan covered with parchment paper.
  6. Broil until they take a dark brown color.
  7. In the meantime, put the garlic cloves in the blender along with the marinade and whisk real good.
  8. Take a pot and poor the marinade.
  9. Bring to boil and then lower heat and let simmer for half an hour.
  10. If it hasn’t thicken by then, just add 1 tbsp of corn flour dissolved in 1 tbsp of water.
  11. Pour over chicken.
  12. I served it with basmati rice you can serve with whatever your heart desires.
Notes/ Σημειώσεις
Recipe adapted from Giada de Laurentis

 
4.9 from 10 reviews
Μπουτάκια Κοτόπουλου με Μπαλσάμικο και Σόγια
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ασιατική
Ingredients/ Συστατικά
  • 12 μπουτάκια κοτόπουλου
  • ½ φλ. ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ φλ. μέλι
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη (χρησιμοποίησα Ντεμεράρα)
  • ¼ φλ. σάλτσα σόγιας
  • ¼ κ.γ. σκόνη τζίντζερ ή 1 cm φρέσκο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. καρύκευμα πουλερικών
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε.
  2. Τοποθετήστε τα μπουτάκια σε ένα πυρέξ.
  3. Ρίξτε τη μαρινάδα και αφήστε να μαριναριστεί για τουλάχιστον δύο ώρες.
  4. Ανάψτε το γκριλ.
  5. Τοποθετήστε τα μπουτάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  6. Ψήστε έως ότου παίρνουν ένα σκούρο καφέ χρώμα και τα υγρά τους βγαίνουν καθαρά.
  7. Εν τω μεταξύ, βάλτε τις σκελίδες σκόρδο στο μπλέντερ μαζί με τη μαρινάδα και χτυπήστε καλά.
  8. Βάλτε τη σε μια κατσαρόλα να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.
  9. Αν δεν έχει πήξει η σάλτσα, απλά προσθέστε 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας νερό.
  10. Τη ρίχνουμε πάνω από τα κοτόπουλα.
  11. Συνοδέψτε με basmati ρύζι.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από τη Giada de Laurentis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Rate this recipe:  


CAPTCHA Image
Reload Image