Pork Tenderloin al Marsala

Home / Italian / Pork Tenderloin al Marsala

Marsala Pork

Italy!What can I say about a country that is full of history. In every place you go you see the past revealing in front of you so vivid, so overwelming. I have been to Italy three times and hopefully this summer I will visit the country again this time destination will be Rome. I can’t wait. Anyway, this past weekend I have prepared a very easy but very tasteful dish: Pork tenderloin al Marsala. Marsala is an italian wine which took its name from the city Marsala in Sicily. I love its flavor and when you use it in cooking it gives a special touch to what you are preparing. Let’s go then and prepare it.
Pork Tenderloin al Marsala
Ingredients
700 gr. / 25 oz. Pork Tenderloin
Bread crumbs Italian style
250 gr. / 9 oz. sliced white button mushrooms
3 to 4 tbsp olive oil
1 cup Marsala wine
1/3 cup dry sherry
1/4 cup light or heavy cream (use whatever you have handy)
salt, pinch of dry oregano, pinch of dry basil
1 tbsp cornstarch dissolved in 1 tbsp cold water
Directions
Cut the tenderloin in slices 2 cm / 1 in. thick.
Cover them with the bread crumbs.
In a skillet pour couple of tbsp of olive oil and saute them on both sides.
Remove them when they become golden.
In the same skillet pour couple more tbsp of olive oil and add the mushrooms.
Saute them until they become soft and pour the Marsala wine and the sherry.
Add the oregano and basil, the salt and pepper and deglaze the skillet in medium/high heat.
When it starts bubbling lower the fire to medium and let it boil for 5 minutes.
Add the meat and let it cook for another 10 minutes for the meat to be cooked completely.
Pour the cream and continue to cook for another 5 to 10 minutes.
If the sauce is runny take out the meat add the cornstarch and mix until the sauce becomes thick.
You can serve it with pasta or rice or potato puree. Enjoy!
Pork Tenderloin al Marsala
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Main Course
Ingredients/ Συστατικά
  • 700 gr. / 25 oz. Pork Tenderloin
  • Bread crumbs Italian style
  • 250 gr. / 9 oz. sliced white button mushrooms
  • 3 to 4 tbsp olive oil
  • 1 cup Marsala wine
  • ⅓ cup dry sherry
  • ¼ cup light or heavy cream (use whatever you have handy)
  • salt, pinch of dry oregano, pinch of dry basil
  • 1 tbsp cornstarch dissolved in 1 tbsp cold water
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Cut the tenderloin in slices 2 cm / 1 in. thick.
  2. Cover them with the bread crumbs.
  3. In a skillet pour couple of tbsp of olive oil and saute them on both sides.
  4. Remove them when they become golden.
  5. In the same skillet pour couple more tbsp of olive oil and add the mushrooms.
  6. Saute them until they become soft and pour the Marsala wine and the sherry.
  7. Add the oregano and basil, the salt and pepper and deglaze the skillet in medium/high heat.
  8. When it starts bubbling lower the fire to medium and let it boil for 5 minutes.
  9. Add the meat and let it cook for another 10 minutes for the meat to be cooked completely.
  10. Pour the cream and continue to cook for another 5 to 10 minutes.
  11. If the sauce is runny take out the meat add the cornstarch and mix until the sauce becomes thick.
  12. You can serve it with pasta or rice or potato puree. Enjoy!
Ψαρονέφρι αλ Μαρσάλα
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
  • 700 γρ. ψαρονέφρι
  • Φρυγανιά για το πανάρισμα
  • 250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κρασί Μαρσάλα ή Μαυροδάφνη
  • ⅓ φλ. ξηρό σέρι
  • ¼ φλ. Κρέμα γάλακτος light ή πλήρη (ό, τι έχετε να χρησιμοποιήσετε)
  • Μία πρέζα αλάτι, ρίγανη, και ξερό βασιλικό
  • 1 κ.σ. κορνφλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. κρύο νερό
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Κόψτε το φιλέτο σε φέτες πάχους 2 εκ.
  2. Πανάρετε με τη φρυγανιά.
  3. Σε ένα τηγάνι ρίξτε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα σοτάρετε και από τις δύο πλευρές.
  4. Βγάλτε από τη φωτιά όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα ρίξτε καμμιά δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε τα μανιτάρια.
  6. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και ρίξτε το κρασί Marsala και το σέρι.
  7. Προσθέστε τη ρίγανη, το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι και ντεγλασάρετε το τηγάνι σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
  8. Όταν αρχίζει βράζει χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε να βράσει για 5 λεπτά.
  9. Προσθέστε το κρέας και αφήστε να βράσει για άλλα 10 λεπτά μέχρι το κρέας να ψηθεί εντελώς.
  10. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 έως 10 λεπτά.
  11. Αν η σάλτσα είναι υδαρής βγάλτε το κρέας προσθέστε το κορν φλάουερ και ανακατέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  12. Μπορείτε να το σερβίρετε με ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτες πουρέ. Απολαύστε!