Ingredients
For the stew
800 gr. / 28 oz. veal in pieces
400 gr. / 14 oz. chopped tomatoes
2 onions cut in 4
300 gr. / 11 oz. button mushrooms, sliced
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp nutmeg
Pinch of ground clove
1 tbsp sugar
2 bay leaves
3 tbsp olive oil
½ cup wine any wine, I used dry white
For the mashed potatoes
2 kg. / 4.5 pounds peeled potatoes (unpeeled around 2.2 kg.)
200 gr. / 7 oz. evaporated milk or light cream
200 gr. / 7 oz. margarine (or butter, I use margarine for health reasons)
1/4 tsp nutmeg
1 tbsp salt (taste it and add more if you want), pepper
A handful of emental cheese (or any other yellow cheese you have)
Instructions
For the stew
In a pressure cooker add the olive oil at high temperature.
Throw the onions and sauté for couple of minutes.
Add the mushrooms and sauté for another couple of minutes.
Pour the wine and let evaporate.
Add all the other ingredients, close the pressure cooker.
When the steam comes out of the valve, lower fire to low.
Let it cook for an hour and after all steam is out of the cooker open the lid.
If the sauce is a little runny just add 1 tbsp corn flour dissolved to 1 tbsp of water to thicken the sauce.
Just a note; if you do not have a pressure cooker, just use a pot and boil the stew for 2.5 to 3 hours until it is soft.
For the mashed potatoes
In the meantime, in a pot put the peeled potatoes cut in two and boil them until they become soft.
Drain them and throw them back to the pot.
Lower heat to very low, place the pot on the stove and start mashing the potatoes with the puree tool.
Add the margarine cut in cubes, the milk or cream, the cheese and the seasonings.
Mix until everything is incorporated.
- 800 gr. / 28 oz. veal in pieces
- 400 gr. / 14 oz. chopped tomatoes
- 2 onions cut in 4
- 300 gr. / 11 oz. button mushrooms, sliced
- ½ tsp cinnamon
- ½ tsp nutmeg
- Pinch of ground clove
- 1 tbsp sugar
- 2 bay leaves
- 3 tbsp olive oil
- ½ cup wine any wine, I used dry white
- 2 kg. / 4.5 pounds peeled potatoes (unpeeled around 2.2 kg.)
- 200 gr. / 7 oz. evaporated milk or light cream
- 200 gr. / 7 oz. margarine (or butter, I use margarine for health reasons)
- ¼ tsp nutmeg
- 1 tbsp salt (taste it and add more if you want), pepper
- A handful of emental cheese (or any other yellow cheese you have)
- In a pressure cooker add the olive oil at high temperature.
- Throw the onions and sauté for couple of minutes.
- Add the mushrooms and sauté for another couple of minutes.
- Pour the wine and let evaporate.
- Add all the other ingredients, close the pressure cooker.
- When the steam comes out of the valve, lower fire to low.
- Let it cook for an hour and after all steam is out of the cooker open the lid.
- If the sauce is a little runny just add 1 tbsp corn flour dissolved to 1 tbsp of water to thicken the sauce.
- Just a note; if you do not have a pressure cooker, just use a pot and boil the stew for 2.5 to 3 hours until it is soft.
- In the meantime, in a pot put the peeled potatoes cut in two and boil them until they become soft.
- Drain them and throw them back to the pot.
- Lower heat to very low, place the pot on the stove and start mashing the potatoes with the puree tool.
- Add the margarine cut in cubes, the milk or cream, the cheese and the seasonings.
- Mix until everything is incorporated.
- Για το Κοκκινιστό
- 800 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
- 400 γρ. κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
- 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
- 300 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Μία πρέζα γαρύφαλο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 δαφνόφυλλα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. κρασί είτε λευκό είτε κόκκινο
- 2 κιλά καθαρισμένες πατάτες
- 200 γρ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος light
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. αλάτι (θα χρειαστεί να το δοκιμάσετε για να δείτε αν θέλει λίγο ακόμα), πιπέρι
- Μία φούχτα τυρί έμενταλ ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί
- Στη χύτρα ταχύτητας ρίξτε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία.
- Ρίξτε τα κρεμμύδια και σωτάρετε για δύο λεπτά.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και σωτάρετε για ακόμα δύο λεπτά.
- Χύστε το κρασί και σωτάρετε μέχρι να εξατμισθεί.
- Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και κλείστε το καπάκι της χύτρας.
- Όταν αρχίσει και βγάζει ατμό από τη βαλβίδα χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε να ψηθεί για μία ώρα και μισή.
- Αφήστε να φύγει όλος ο ατμός από τη χύτρα και ανοίξτε το καπάκι.
- Αν η σάλτσα είναι αραιή δέστε τη με 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό.
- Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας βράστε το μοσχάρι σε μία κατσαρόλα για 2,5 με 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.
- Σε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό βάλτε τις πατάτες αφού τις κόψετε στα δύο.
- Βράστε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίστε τις και ξαναρίξτε τις στην κατσαρόλα.
- Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αρχίστε να τις λιώνετε με το εργαλείο του πουρέ.
- Αφήνουμε τη φωτιά να καίει στο ελάχιστο γιατί έτσι εξατμίζεται όλο το νερό που έχει μείνει και φεύγει και ο αέρας μέσα από τον πουρέ.
- Προσθέστε τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, το τυρί και το αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο.
- Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοιποιηθούν.