I need to talk to you about this sweet. First of all, it is super easy and when I say super easy, I mean it. Second, it is made with ingredients we all have at home. Last but not least, it is so chocolatey and tasty you will not believe it. The recipe belongs to Argiro Barbarigou. She is a new generation Greek chef and she makes beautiful things with simple materials.
If you are a chocolate lover, like myself, I guarantee you that you’ll love it! The fact that it is easy, it only makes it more attractive.
When this post will be on air, I will be in my last vacation week away from Athens. We are going to a place called Palairos which is located in the upper west side of mainland Greece. I am going to bring to you photos of the place to see.
In the meantime, I urge you to try this simple, yet tasty sweet and I will be back in no time!
Chocolate Marquise with Cookies
Ingredients
250 gr. /9 oz. chocolate with 60% cocoa
125 gr. /4.5 oz. soft butter
100 gr.3.5 oz. confectioner’s sugar
150 ml/5 fl oz. heavy cream at room temperature
2 tbsp cognac
½ package broken Petit Beurre biscuits or as in my case plain, American, chocolate cookies
Cocoa and caster sugar for dusting on top
Instructions
Take a rectangular bread pan.
Cover with cling film.
Melt chocolate in microwave or in bain-marie.
In a bowl put the butter and the sugar.
Mix for a few minutes to make a soft pale batter.
Little by little, pour the melted chocolate, the cognac, the cream and mix until they are incorporated.
Finally throw the broken biscuits.
Pour the batter in the pan.
Cover it with cling film and freeze for about 3 hours in the refrigerator.
Twenty minutes before serving it, take it out of the fridge and let it rest.
Dust with caster sugar and cocoa powder.
Cut it to slices and serve.
- 250 gr. /9 oz. chocolate with 60% cocoa
- 125 gr. /4.5 oz. soft butter
- 100 gr./3.5 oz. confectioner's sugar
- 150 ml/5 fl oz. heavy cream at room temperature
- 2 tbsp cognac
- ½ package broken Petit Beurre biscuits or as in my case plain, American, chocolate cookies
- Cocoa and caster sugar for dusting on top
- Take a rectangular bread pan 24cm long.
- Cover with cling film.
- Melt chocolate in microwave or in bain-marie.
- In a bowl put the butter and the sugar.
- Mix for a few minutes to make a soft pale batter.
- Little by little, pour the melted chocolate, the cognac, the cream and mix until they are incorporated.
- Finally throw the broken biscuits.
- Pour the batter in the pan.
- Cover it with cling film and chill it for about 3 hours in the refrigerator.
- Twenty minutes before serving it, take it out of the fridge and let it rest.
- Dust with caster sugar and cocoa powder.
- Cut it to slices and serve.
- 250 σοκολάτα με 60% κακάο
- 125 γρ. μαλακό βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. κονιάκ
- ½ πακέτο σπασμένα Petit Beurre ή όπως στη δική μου περίπτωση Αμερικάνικα σοκολατένια cookies
- Κακάο και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- Πάρτε ένα ταψί φόρμα με μάκρος 25 cm.
- Καλύψτε το με μεμβράνη.
- Λιώστε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαιν μαρί.
- Σε ένα μπωλ βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Ανακατέψτε για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει ένα μαλακό υπόλευκο μίγμα.
- Λίγο λίγο ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα, το κονιάκ και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Τέλος ρίξτε τα σπασμένα μπισκότα.
- Ρίξτε το μίγμα στη φόρμα.
- Καλύψτε το με μεμβράνη και ψύξτε το στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες.
- Είκοσι λεπτά πριν το σερβίρετε, βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το.
- Ρίξτε από πάνω ζάχαρη άχνη και κακάο.
- Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.