Chocolate Torte
Ingredients
1 can sweetened condensed milk (about 397 gr./14 oz.)
400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate (I used 70% cocoa)
500 gr. / 17 oz. heavy cream
20 lady fingers
rum or brandy for brushing the lady fingers
For the sauce
250 gr. / 9 oz. sweetened condensed milk
150 gr. / 5 oz. water
400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate ( I used 70% cocoa)
40 gr. / 1.5 oz. butter
1 cup whipped cream
Instructions
We whip the heavy cream until it becomes chantilly.
We melt the chocolate on a bain-marie.
We incorporate the chocolate batter to the whipped cream and pour the milk.
We mix until they become one.
In a bowl we put the rum or brandy.
On a tray we put half of the lady fingers after we have sank them on the rum or brandy.
Above them we put half of the chocolate cream.
Another layer of lady fingers and the rest of the chocolate cream.
We put the sweet in the fridge and we make the chocolate sauce as follows:
We melt the chocolate in bain-marie.
We heat the milk with the water and we throw it to the chocolate.
Add the butter and whisk until well incorporated.
We place it in the fridge for a few minutes until the sauce starts to thicken and throw it over the torte.
We garnish with whipped cream or anything that you like.
Good Luck.
- 1 can sweetened condensed milk (about 397 gr./14 oz.)
- 400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate (I used 70% cocoa)
- 500 gr. / 17 oz. heavy cream
- 20 lady fingers
- rum or brandy for brushing the lady fingers
- 250 gr. / 9 oz. sweetened condensed milk
- 150 gr. / 5 oz. water
- 400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate ( I used 70% cocoa)
- 40 gr. / 1.5 oz. butter
- 1 cup whipped cream
- We whip the heavy cream until it forms stiff peaks.
- We melt the chocolate on a bain-marie.
- We incorporate the chocolate batter to the whipped cream and pour the milk.
- We mix until they become one.
- In a bowl we put the rum or brandy.
- On a round pan with diameter about 26 cm / 10 in., we put half of the lady fingers after we baptize them on the rum or brandy.
- Above them we put half of the chocolate cream.
- Another layer of lady fingers and the rest of the chocolate cream.
- We put the sweet in the fridge and we make the chocolate ganache as follows.
- We melt the chocolate in bain-marie.
- We heat the milk with the water and we pour it to the chocolate.
- Add the butter and whisk until well incorporated.
- We place it in the fridge for a few minutes until the sauce starts to thicken and throw it over the torte.
- We garnish with whipped cream or anything that you like.
- Good Luck.
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 400 γρ. κουβερτούρα (χρησιμοποίησα με 70% κακάο)
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 20 σαβαγιάρ
- ρούμι ή κονιάκ για να βρέξετε τα σαβαγιάρ
- 250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 150 γρ. νερό
- 400 γρ. κουβερτούρα (χρησιμοποίησα με 70% κακάο)
- 40 γρ. Βούτυρο
- 1 φλ. σαντιγύ
- Στο μίξερ χρυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.
- Λειώνουμε τη σοκολάτα σε ένα Μπεν Μαρί.
- Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα σαντιγί και προσθέτουμε το γάλα.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνουν ένα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ρούμι ή κονιάκ.
- Σε μία φόρμα στρογγυλή περίπου 26 cm βάζουμε τα μισά από τα σαβαγιάρ, αφού τα έχουμε βουτήξει στο ρούμι ή το κονιάκ.
- Από πάνω τους βάζουμε μισή από την κρέμα σοκολάτας.
- Μια άλλη στρώση σαβαγιάρ και την υπόλοιπη την κρέμα σοκολάτας.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και φτιάχνουμε την γκανάς σοκολάτας ως εξής.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν Μαρί.
- Θερμαίνουμε το γάλα με το νερό και το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει και τη ρίχνουμε πάνω από την τούρτα.
- Γαρνίρετε με σαντιγύ ή ότι άλλο θέλετε όπως φρέσκα φρούτα.