Η συνταγή και στα ελληνικά στο τέλος της ανάρτησης!
Ancient myth says that Evristheas the king of Tyrinth ordered Hercules to go and bring him the golden apples of Hesperides. These trees were given to Hera as a marital gift from Gaia (earth) when she married Zeus and she planted them in the garden of gods.
Hera to protect the trees from anyone who wished to steal them, appointed Hesperides nymphs and a terrible dragon with 100 heads-Ladon- to protect them. The myth places this garden somewhere in Spain close to Gibraltar. There are several versions on how Hercules got the golden apples, from asking Atlas to take them from him to going in the garden by himself, killing the dragon and taking the apples. The fact remains that, eventually one way or the other, he managed to acquire the golden apples and left to return home.
When he returned to Mycenae and gave Evristheas the apples, he didn’t want to keep them and gave them back to Hercules as a gift for his labor. Hercules didn’t want to keep them either, so he offered them to goddess Athena and she in turn returned them to the Garden of Hesperides where they belonged. That was one of the 12 labors of Hercules.
Now many people believe that these apples were in reality oranges and this is how they started to be cultivated in Europe.
In my family, I and my son are big fans of chocolate. On the other hand, my husband is less fond of it and he likes more the “white” sweets. Most of the time I feel guilty, because the majority of the desserts I make are chocolatey and I know that he eats them, but he would prefer something different.
So, I thought just for a change to make an orange cake instead of the usual chocolate one. I made my research and I managed to come up with a recipe that is a combination of several I found on the net. I, eventually, made two cakes one plain and the other one with a thick layer of chocolate to cover it! In this way everyone was happy in the house. My hubby had the cake of his dreams and I and my son had an orange cake but with a strong dose of chocolate. If you like chocolate I urge you to make it adding chocolate; it is completely decadent and utterly delicious and truly transforms a great, juicy orange cake to an extravaganza.
- 175 gr. / 6 oz. self-rising flour
- 175 gr. / 6 oz. caster sugar
- 175 gr. / 6 oz. melted butter
- 5 tbsp milk
- 2 medium eggs
- The grated rind of 1 large orange
- 150 gr. / 5 oz. caster sugar
- Juice of two oranges
- 170 gr. / 6 oz. semi-sweet chocolate
- 1 tsp honey
- Preheat oven to 175° C / 345° F.
- Butter and flour a spring form with diameter 17cm / 6 in. or a round pan with the same diameter.
- In your mixer bowl place all ingredients starting from the dry and moving to the wet ones and mix until everything is incorporated.
- Pour the batter into the form and bake until a toothpick comes out clean about 40 minutes.
- About five minutes before the cake is done, put the caster sugar and the juice of the two oranges in a small pot and boil.
- When it starts to boil remove from fire and set aside.
- Take out of the oven the cake and make holes either with a toothpick or a skewer.
- Pour slowly the syrup and let the cake stay in the form until it is almost cold about 15 minutes.
- In the meantime and while the cake cools down melt the chocolate along with the honey in the microwave as follows:
- Break the chocolate in small pieces and add the honey in a glass bowl.
- Put in the microwave in high temperature for 30 seconds.
- Remove, stir and place it back for another 30 seconds.
- You follow this procedure until the chocolate is melted but must be as a lava and not very runny so as to spread it on the cake without dripping.
- Spread the chocolate on the cake covering it all and either serve immediately or you can wait until the chocolate becomes firm.
- In all cases it is super tasty!
- 175 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 175 γρ. ζάχαρη άχνη
- 175 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 5 κ.σ. γάλα
- 2 μέτρια αυγά
- Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- Χυμό από δύο πορτοκάλια
- 170 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.γ. μέλι
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα κέικ με διάμετρο 17cm ή ένα στρογγυλό ταψί με την ίδια διάμετρο.
- Στο μπολ του μίξερ βάλτε όλα τα υλικά ξεκινώντας από τα στερεά και συνεχίζοντας με τα υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίξτε το μίγμα στην φόρμα και ψήστε μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή, περίπου 40 λεπτά.
- Περίπου πέντε λεπτά πριν γίνει το κέικ, βάλτε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό των πορτοκαλιών σε μια μικρή κατσαρόλα βράστε.
- Όταν αρχίσει να βράζει βγάλτε το από τη φωτιά και βάλτε το στην άκρη.
- Βγάλτε από το φούρνο το κέικ και τρυπήστε το με μια οδοντογλυφίδα ή ένα σουβλάκι.
- Σιγά-σιγά ρίξτε το σιρόπι και αφήστε το κέικ να μείνει μέσα στη φόρμα έως ότου είναι σχεδόν κρύο περίπου 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ και ενώ το κέικ κρυώνει λιώστε τη σοκολάτα μαζί με το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων ως εξής:
- Σπάστε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε το μέλι σε ένα γυάλινο μπολ.
- Βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρέστε, ανακατέψτε και τοποθετήστε το πίσω για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
- Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα σαν λάβα και να μην είναι πολύ αραιή ώστε να την απλώσετε στην τούρτα χωρίς να στάζει.
- Απλώστε τη σοκολάτα στο κέικ καλύπτοντάς το ολόκληρο και είτε σερβίρετε αμέσως ή μπορείτε να περιμένετε μέχρι η σοκολάτα να σταθεροποιηθεί.
- Σε όλες τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά νόστιμο!