Recently I participated in a Greek cooking show called Chef on Air. I cooked a fish dish there for which I am going to tell you all about in my next post. In between shootings I had the chance to meet a young, promising pastry chef from Thessaloniki Alexandros Alexiou.
He was a very kind, happy person with great experience in patisserie. He has been working in several hotels since 1995 with the last one being Hyatt Regency Hotel in Thessaloniki as a Pastry Chef. We talked a lot about food and desserts, obviously, and I asked him if he would like to give me a recipe of his own to present in my site. I always love to meet young people with so much enthusiasm about their job and I want to share it with you.
Since Valentines is approaching fast and many of you prefer the geniality of their homes to celebrate instead of a crowded, typical restaurant, I think, the mousse Alexandros is proposing, is the ideal closing to a delicious, romantic dinner at home with a Greek touch! If you cannot find Greek coffee grinds, you can use any other Arabic coffee grinds. Loukoumi can be easily found in Middle Eastern markets or delis but if there is no such shop in your area, I think you can replace it with jellies.
- 350 gr. / 12 oz. Jivara Valrhona Chocolate
- 250 gr. / 9 oz. Milk
- 500 gr. / 4.5 oz. Heavy cream 35% fat
- 50 gr. / 2 oz. Greek coffee grinds
- 4 pieces of loukoumi with rose flavor
- 1 phylo sheet
- 20 gr. / 1 oz. Butter
- Melt chocolate in bain-marie.
- In a pot pour the milk and the coffee grinds and warm over medium heat.
- Remove from fire and drain, keeping the milk in a bowl.
- Dispose of the coffee grinds.
- Incorporate the milk into the chocolate little by little in 3 to 4 doses.
- Mix until the batter is smooth and let it fall at 38°C/100°F.
- In the meantime beat the heavy cream until it looks like Greek yogurt, that is, until soft peaks are created.
- Place in the fridge with a cling firm touching the surface for at least an hour or until it is served.
- Melt butter.
- Cut phylo in 4 equal pieces.
- Take one phylo piece, butter it and place the loukoumi.
- Roll as a pipe.
- Preheat oven to 170°C/ 340° F.
- Bake until phylo takes a golden color.
- 350 γρ. σοκολάτα jivara valrhona
- 250 γρ. γάλα
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 50 γρ. κόκκους ελληνικού καφέ
- 4 τεμ. λουκούμι τριαντάφυλλο
- 1 φύλλο κρούστας
- 20 γρ. βούτυρο
- Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρι.
- Ζεσταίνουμε το γάλα με τους κόκκους καφέ.
- Στραγγίζουμε και πετάμε τους κόκκους.
- Το ενσωματώνουμε στη σοκολάτα μόλις φτάσει στους 38°C σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαν γιαούρτι και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
- Βάζουμε στο ψυγείο καλύπτοντας την επιφάνεια με μεμβράνη για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να το σερβίρουμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε το φύλλο κρούστας ,το κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τοποθετούμε τα λουκούμια ,τυλίγουμε.
- Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Tip: Aν θέλουμε για την παρουσίαση μας να έχουμε φουσκάλες στο μους, χτυπάμε λίγο στο μπίμερ και συμπληρώνουμε από πάνω
- Καλή Επιτυχία !!