Lasagna with Spinach
Ingredients
5 spinach lasagna
10 regular lasagnas
For the spinach
500 gr. /18 oz spinach
2 tbsp scallions, chopped
2 tbsp fresh dill, finely chopped
1 tbsp fresh fennel, finely chopped
1/2 cup sliced mushrooms
¼ cup dry red wine
¼ cup cracked wheat
½ cup milk
100 gr. /4 oz feta cheese
50 gr. oz/2 parmigiano
1 tsp salt
2 tbsp olive oil
For the tomato sauce
700 gr. /25 oz concasse
2 tbsp double concentrated tomato paste
1 tsp salt
1 tsp sugar
½ tsp oregano
½ tsp basil
¼ tsp thyme
½ tsp Italian herbs
½ tsp onion powder
¼ tsp garlic powder
For the mornay sauce
3 cups milk, scalded
50 gr. /2 oz butter
40 gr. /2 oz flour
200 gr. /7 oz mixed cheeses like emental, Edam, Gouda and cheddar
1 egg
½ tsp nutmeg
½ tsp salt
1 can of evaporated milk
Instructions
For the tomato sauce
For the mornay sauce
Assembly
- 5 spinach lasagna
- 10 regular lasagnas
- 500 gr. /18 oz spinach
- 2 tbsp scallions, chopped
- 2 tbsp fresh dill, finely chopped
- 1 tbsp fresh fennel, finely chopped
- ½ cup sliced mushrooms
- ¼ cup dry red wine
- ¼ cup cracked wheat
- ½ cup milk
- 100 gr. /4 oz feta cheese
- 50 gr. /2 oz. parmigiano
- 1 tsp salt
- 2 tbsp olive oil
- 700 gr. /25 oz. tomato juice
- 2 tbsp double concentrated tomato paste
- 1 tsp salt
- 1 tsp sugar
- ½ tsp oregano
- ½ tsp basil
- ¼ tsp thyme
- ½ tsp Italian herbs
- ½ tsp onion powder
- ¼ tsp garlic powder
- 3 cups milk, scalded
- 50 gr. /2 oz butter
- 40 gr. /2 oz flour
- 200 gr. /7 oz mixed cheeses like Emental, Edam, Gouda and cheddar
- 1 egg
- ½ tsp nutmeg
- ½ tsp salt
- 1 can of evaporated milk
- In a skillet, pour the olive oil and in medium heat.
- Sauté the scallions for couple of minutes.
- Add the spinach and mushrooms and continue to sauté for another 2 minutes.
- Add the fennel, the dill and the wine and continue to sauté until the wine is almost completely evaporated.
- Add the rest of the ingredients and lower the heat to low. Let simmer for 5 to 10 minutes and then turn the heat off. Put it aside.
- Add all the ingredients in a medium sized pot and bring to boil.
- Lower heat and let simmer for about 20 minutes.
- Turn the heat off and put aside.
- In a pot put the margarine in medium heat.
- When melted add the flour and stir until it is dissolved.
- After cooking it for 3 to 4 minutes add the milk and stir until the batter begins to thicken.
- Remove from fire, add the egg and the rest of the ingredients.
- When everything is incorporated the sauce is ready.
- Take a rectangular glass pan and butter it very well. Pour half of the evaporated milk.
- Put one layer of regular lasagna. Add the spinach filling. Put a layer of spinach lasagna. Above them put the tomato sauce. Put the final layer of regular lasagna. Pour the rest of the evaporated milk.
- On top pour the Mornay sauce.
- Bake in a preheated oven at 175° C/350° F for 30 to 45 minutes.
- 5 λαζάνια από σπανάκι
- 10 κανονικά λαζάνια
- 500 γρ. σπανάκι
- 2 κ.σ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. μανιτάρια τεμαχισμένα
- ¼ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- ¼ φλ. πλιγούρι
- ½ φλ. γάλα
- 100 γρ. τυρί φέτα
- 50 γρ. παρμεζάνα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 700 γρ. χυμό ντομάτας
- 2 κ.σ. διπλά συμπυκνωμένο πάστα ντομάτας
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. Βασιλικό
- ¼ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. Ιταλικά βότανα
- ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 3 φλ. γάλα εβαπορέ, ζεστό
- 50 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. ανάμεικτα τυριά όπως & έμενταλ, ένταμ, Gouda και cheddar
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για μερικά λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μάραθο, τον άνηθο και το κρασί και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι το κρασί να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό.
- Σιγοβράζουμε για 5 έως 10 λεπτά και στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά.
- Βάζουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα αρχίζει να πήζει.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύουμε.
- Όταν τα πάντα έχουν ενσωματωθεί η σάλτσα είναι έτοιμη.
- Παίρνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και βουτυρώνουμε πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το μισό γάλα εβαπορέ.
- Βάζουμε μία στρώση λαζάνια.
- Προσθέτουμε τη γέμιση με το σπανάκι.
- Βάζουμε μια στρώση λαζάνια σπανάκι.
- Πάνω τους βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
- Βάζουμε και την τελική στρώση λαζάνια και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα εβαπορέ.
- Από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα Μορνέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C, για 30 έως 45 λεπτά.